View Single Post
Eski 19-04-2011, 16:52   #318
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
Sn. Nuri bey,

Korktuğum başıma geldi, 10 yıllık "feniks" bir böcek cinsine kurban gitti.

Ergin durumda
Eklenti 204248

Kurçuklar

Eklenti 204249
bu keseden çıkıyorlar

Eklenti 204250

Yalnız benimki değil onlarcası kurudu. acaba bir çaresi var mı?Belki sağlam olanları kurtarırız.
Merhaba sayın hozat

Öncelikle geçmiş olsun diyerek başlayalım, Phoenix (Yalancı hurma)ağacınız için çok üzüldüm.

Kemal bey, hurma ağacının bu duruma geldiğini görüp kesmesi gerekirdi doğrusunu yapmış, yanlız hurma gövdesinin içinde larva, ergin ve yumurtaları vardır.

Hurma ağacınızın ölen gövdesini bahçenizden uzaklaştırmanız gerekir ve gövdeyi imha etmelisiniz hastalık yapan zararlı çevredeki diğer ağaçlara zarar vermesin, hurma kütüğü ateşle yanmaz, ölü gövdeye çukur kazılır, bu çukurun içine sönmemiş kireç dökülerek gövde tamamen kaplanır ancak bu şekilde zararlıyı etkisiz hale getirebilirsiniz.

Zararlıyı tanıyalım ; Rhynchophorus ferrugineus ( Kırmızı Palmiye Böceği) Palmiyede hastalık ve tahribat yapan, bu böceklerin larvalarıdır.

Dişiler çiftleştikten sonra, özellikle palmiye yapraklarının, gövdeye birleşim yerlerine, bitki gövdesinde veya yapraklarında bulunan yaralar üzerine, yumurta bırakırlar.

Yumurtadan çıkan larvalar, palmiye yaprak sapları ve gövdesi içinde tüneller kazarak ilerler, bu arada yumuşak doku liflerini ve palmiyenin büyüme uçlarını yerler.

Hastalığın öldürücü olması nedeni, tamamen palmiye içinde faaliyet gösteren bu larvaların dışarıdan fark edilememesidir. Ancak palmiye öldüğü zaman hasta olduğu anlaşılmaktadır.

5cm boya ulaşan, larva devresini tamamlayan bireyler, palmiye dışına çıkarak, palmiyenin hemen altında toprakta veya palmiye yaprak sapları ile gövde arasında, pupa evresine girerler.

Bu evrede, palmiye gövdesi liflerini kullanarak kendilerine bir koza örerler. Pupa evresinden sonra uçan böcekler, çiftleşir ve aynı döngü devam eder.

Kültürel önlemler; Larvalar genelde, palmiyeler budandıktan sonra oluşan yaralardan ağaç içine girmektedir. Bunun nedeni budama bölgesinden sızan palmiye özsuyundaki kokunun erişkin böcekleri çekmesidir.

Bu nedenle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde, budama yapılmaması veya budamanın böceklerin aktif olmadığı kış mevsiminde yapılması uygun bir tedbirdir.

Kimyasal ilaç tavsiyesi vermek istemiyorum, aşırı ve bilinçsizçe kullanımı yapılıyor, sonuçta çevreye zarar veren kimyasallardır.

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön