arkadaşlar benim bu güne kadar amortisman hesaplarına pek girmek istemedim, zira bu iş aslında kolay hesaplanabilir durumda değil, sırf bu sebepledir ki sizlerinde doğruluğundan şüphe etmeyeceğiniz bir devlet kurumu ve 2 üniversitemizin deneme sonuçlarını netleşince paylaşabileceğimi söylemiştim. ancak görünen o ki bu sistemler yem fiyatları bölgesellik arzetsede günlük hayvan başı maximum 2,5- 3 TL tasarruf ettirebiliyor daha fazlası beklenmemeli,
örneğin benim erken laktasyondaki 500 kg ortalamalı 70 baş siyah alaca için rasyonları danışman prof. hocalarım tarafından hazırlanan XL modelimde gözlemlenen ve ölçebildiğimiz ancak tekrar ediyorum bunlar birer akademik araştırma sonuçları değildir(ki onlarıda mayıs-haziran gibi netleştiğinde aktaracağım)
Yaklaşık %10 süt veriminde artış ve para değeri olarak yem maliyetindeki ekonomisi ile ;
70 baş x 2,5 TL X 30 gün = 5.000 tl civarında ayda gelir demektir.(daha fazlası değil)
bu da sistemlerin 1 yıl gibi bir sürede amortismanı demektir. burada yanılma payı olsa bile zirai kredi ile 2 yıl ödemesiz 0 faizli ve 7 yıl ödemeli ziraat bankası kredisinden faydalanan bir üretici daha taksitlerini ödemeye başlamadan amorti etmiiş olacak demektir. Ancak tekrar etmekte fayda var bu hesaplamalar şu an kullanımdaki özel sektör temsilcilerinden alınan verilerledir. Devlet kurumu ve üniversiteden gelecek daha ölçülebilir sonuçlardan önce açıklayabileceklerim bu kadar,
saygılar,
|