Arkadaşlar Gojilerimde şaşırtma yapacağım. Aşağıdaki gibi mi uygulama yapayım,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi
Sayin hocam; domates, biber ve patlicanda her zaman uyguladigim sasirtma sekli sizinkinden biraz farkli. Ben viyolden cikardigim fidenin koklerini iyice temizledikten sonra bir miktar uclarindan makasla kirpiyorum. Daha sonra icinde sulandirilmis seyrek sivi gubre olan bir kapta yarim gun veya bir gece beklettikten sonra sasirtmayi tamamlayip karanlik ortama aliyorum. Bu sekilde bitkinin daha bir kuvettlenerek gelistigini dusunuyorum. Bu konudaki fikrinizi almak isterim.
|
yoksa
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU
[*]Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın[*]Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin
Sayın Zeki Bey,birçok faydalı bilgi verdiğiniz için teşekkürederim.Fakat şaşırtma konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Yukarda anlattığınız yöntem şaşırtma değil yer değiştirme diye biliyorum.Şaşırtma olması için kökte hiç toprak kalmaması gerekir eğer kökte toprak ya da torf kalırsa bu yer değiştirmedir.
Ayrıca şaşırtma da köklerin bir miktar zarar görmesi istenen bir durumdur.Fidenin kazık kökünde meydana gelecek kopmalar saçak kök oluşumunu tetikler.Kazık kök bitkiyi toprak üstünde tutmaya saçak kökler ise bitkiyi beslemeye yarar.
Ben domates ve biber için şaşırtmayı şöyle yapıyorum.Fideleri sökmeden önce iyice bir suluyorum,daha sonra sivri uçlu bir cisimle torfu dipten yukarı doğru kaldırtarak gevşetiyorum.Fideleri yapraklarından tutarak çekiyorum ve pet bardaklara dikiyorum.Fideleri çekerken köklerin bir kısmının koptuğunu hissediyorsunuz ama bu herhangi bir problem teşkil etmiyor.
|
bu şekilde mi uygulama yapmalıyım. Gojiler için hangisi daha uygundur.
Saygılar.