View Single Post
Eski 15-04-2011, 15:08   #210
Zeki Yağlı
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU Mesajı Göster
[*]Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın[*]Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin

Sayın Zeki Bey,birçok faydalı bilgi verdiğiniz için teşekkürederim.Fakat şaşırtma konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Yukarda anlattığınız yöntem şaşırtma değil yer değiştirme diye biliyorum.Şaşırtma olması için kökte hiç toprak kalmaması gerekir eğer kökte toprak ya da torf kalırsa bu yer değiştirmedir.
Ayrıca şaşırtma da köklerin bir miktar zarar görmesi istenen bir durumdur.Fidenin kazık kökünde meydana gelecek kopmalar saçak kök oluşumunu tetikler.Kazık kök bitkiyi toprak üstünde tutmaya saçak kökler ise bitkiyi beslemeye yarar.
Ben domates ve biber için şaşırtmayı şöyle yapıyorum.Fideleri sökmeden önce iyice bir suluyorum,daha sonra sivri uçlu bir cisimle torfu dipten yukarı doğru kaldırtarak gevşetiyorum.Fideleri yapraklarından tutarak çekiyorum ve pet bardaklara dikiyorum.Fideleri çekerken köklerin bir kısmının koptuğunu hissediyorsunuz ama bu herhangi bir problem teşkil etmiyor.

Bir hatam varsa şimdiden kusura bakmayın.Çalışmalarınızı da büyük bir zevkle takip ediyorum.

Saygılar..
Sayın Tuğcu,

Başarılı olan her yöntem iyidir derler ya. Sizinki de öyle.

Ben bahçemde hiç sebze yetiştirmiyorum. Sebze yetiştiriciliği konusunda çok tecrübem yok. Yanılmıyorsam sebze tohumları kolay çimlenir ve çabuk boy atar. Eğer biraz tecrübeli iseniz daha şaşırtmadan kökleri iyi gelişmiş boylu poslu fideler üretebilirsiniz.

Ama birçok çiçek tohumu sebzeden çok daha yavaş çimlenirler ve gelişirler. Eğer çimlendirme yeriniz de dar ise küçük kaplara diktiğinizde fideler daha küçücükken şaşırtmak zorunda kalırsınız.

O zaman küçücük fidenin en kılcal kökü bile çok kıymetlidir, zarar verilmemesi gerekir.

Ayrıca bu başlığı inceleyen arkadaşların birçoğu daha bu işe yeni başlıyor çimlendirme bilgileri ve imkanları daha az. Başlangıçta gelişmiş köklü fideler elde etmeleri zor.

Onun için ben herkese hazır var olmuş köklere, eğer saksı içinde bitkiyi boğacak kadar sarmamışsa, zarar vermeden yapmalarını tavsiye ediyorum.

Selamlar

Düzenleyen Zeki Yağlı : 15-04-2011 saat 15:10 Neden: imla
Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön