Zeki Bey,
Sizin yöntemleriniz hem çok işe yaradı hem de beni çok rahatlattı.
Çimlendirme torflarını önce fırında sterilize ettim. Sonra yeterli derecede nemlendirdim. Peynir kaplarından( önce bulaşık deterjanıyla yıkadım) yaptığım ufak seraların altlarına delikler açıp tohumları ekip kapağını kapattım. Arada bir havalandırdım. Bu arada çok az miktarda fungusit uyguladım. Nadiren fısfıslama ihtiyacı duydum. Toprağın kuru olduğunu hissettiğimde özellikle çimlenme gerçekleştikten sonra büyük bir tepsiye su koyup, içine kapları koyarak dipten su almasını sağladım.
Hem iki de bir fısfıslamak zorunda kalmadım, hem de sterilizasyon sayesinde çimlenen bitkinin benim tohumum olduğuna emin oldum.
Ama bir tanesi var ki ne yapacağımı bilemiyorum.
Sedum coccineum stonecrop (internetten almıştım. Bu yöntemleri aynen uyguladım. Fıfıs hiç yapmıyorum. Su dolu tepsiye koyuyorum arada. Yalnız sedumların çimlenmesi için satıcının önerisi, çimlendirme torfuna kum ekledim. Çimlenme çok kolay gerçekleşti ancak neredeyse hiç büyümüyorlar. Ve bu süreçte de bazılarını kaybediyorum. Toprağının çok sertleştiğini farkettim. Öneriniz olursa çok sevinirim. Teşekkürler...
|