Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 14-04-2011, 14:22   #621
feyzon
Ağaç Dostu
 
feyzon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: İstanbul, Bolu
Mesajlar: 289
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aşı Mesajı Göster
arkadaşlar bende bu yıl ilk defa ciddi olarak aşı yapmaya başladım.
yaklaşık 40-50 kadar aşı yaptım
özellikle aşı makasıyla yaptıklaım büyük oranda tutmuş.
tomurcuklar patladı yapraklar büyümeye başladı bu zamanda hangi meyve lere aşı yapabilirim.? erik, üzüm , incir, badem , kayısı , ağlat ...????
Yapraklar büyümeye başladıktan sonra artık budama ve aşılama yapılamaz. Tutacağını sanmıyorum. Ancak Mayıs Haziran aylarında büyümenin durakladığı dönemde göz aşısı yapılabilir. Buna sürgün göz aşısı deniyor.

Hazirandan itibaren eylüle kadar yapılanlar da durgun göz aşısı oluyor. Göz aşısında 15 gün sonra bağlanan bağcık çözülüyor. Eğer göz (tomurcuk) canlıysa Sürgün göz aşısında hemen; durgunda bir bahara doğru, budama zamanında, aşı yaptığımız yerin üstündeki gözün hemen üzerinden kesim yapmak gerekiyor. Sürgün göz aşısında ağacı hemen sulayıp gözün büyümesine yardımcı olmak gerekir diye de düşünüyorum.
Gözün iyice kuvvetlenmesi ile de üstte kalan kısım kesilmeli diye düşünüyorum.
Durgun göz aşısı (Ters T) yaptığım, ayva anacına armut aşım tutmuştu, ancak gölgede kaldığı için çok az büyüdü. İnşallah bu sene daha güzel büyüyecek. Ayrıca yine ters T aşısı yaptığım ikinci bir armut ile erik aşılarım tutmuş gözüküyordu, ancak Boluya gidemediğim için ne olduğunu bilemiyorum. İnşallah HAziran da da kiraz, armut, elma, şeftali, kayısı ve cevizlerime sürgün göz aşısı yapmaya çalışacağım.

Ayrıca şunu söylemek istiyorum. Aşıda en önemli konu anaç ile aşının kabuklarının birbirine tam temas etmesi. Çünkü besin akışının büyük kısmı kabuklardan sağlanıyor diye düşünüyorum. Bu durumda da anaç kabuğunun altta aşının üstte yer alması önemli. Ancak normal T aşısında gözün alt kısmında tam temas sağlanamıyor. Bu nedenle göz aşısı yapacaklara tavsiyem ters T aşısı yapmaları olacak. Bu durum tecrübelerimle de sabittir.


Düzenleyen feyzon : 14-04-2011 saat 14:23 Neden: düzeltme
feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön