Gazlı ampuller yani civa buharlı ve florasan ampuller, elektrik seviyesi değişince sönerler. Ülkemizde kullandığımız elektrik 50 Hz frekansa sahiptir. Yani saniyede 50 kere kutup değiştirir. Dolayısı ile ampullerde bu rakkam ile uyumlu olarak yanıp söner. Gözümüzdeki etkisini ise film şeridine benzetebiliriz. Aslında bizim hareketli olarak gördüğümüz filmler peş peşe sıralanmış çok hızlı foroğraflardan başka bir şey değildir. Eğer florasan ışığı altında bir tekerlek döndürürseniz, tekerlek yavaş dönüyormuş gibi veya duruyormuş gibi gözükebilir. **** gitarınızn teli vurduğunuzda, tel kesik kesik hareket ediyormuş izmenimi yaratır. Buna Stroskobik etki denir. Ev kullanıcılarında bu baş ağrısına yol açarken, sanayide matkap gibi nesnelerin kullanıldığı alanlarda makinanın yavaşladığı izlenimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Florasan ve civa buharlı lambalarda titreşimi engellemek için en sık kullanılan yöntem, farklı fazlardan beslenen birden fazla sayıda ampul çalıştırmaktır. Ampulun biri sönüme giderken diğeri yanacağı için titreşim yok sayılacak seviyeye düşer.
İkinci bir altrnatif florasan yanında bir sabit ışık kaynağı kullanmaktır. Florasan sönüme gittiğinde diğer kaynak bunu absorbe edecektir.
|