Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulumcinki
Sevgili Nlfr tomurcuklu menekşeyi ayırmanızda hiçbir sakınca yok çünkü be denedim tabi yine siz bilirsiniz. Bir de yavrulatmayı bence serada deneseniz daha iyi olur hiç fire vermezsiniz ya da direk toprağa dikin, ama garanti olan sera. Benim suya koyduğum yaprakların bir kısmı öldü ya da daha geç yavruladı tercih sizin...
|
Sevgili gülümcinki; önceleri ben de suda köklendirme, serada bekletme gibi birçok üretme tekniğinden haberdar değildim. Direkt toprağa ekerdim. Şimdi ise her üç yöntemi de uyguluyorum. Sera; hızlı yavru elde etmek ve kök kesimi yaptığım menekşelerin köklenmesini sağlamak için sıklıkla kullandığım bir yöntem oldu. Suya konan yaprakların da köklenme potansiyeli cinsine göre farklılık gösteriyor. Bazıları hızlı, bazıları yavaş kökleniyor, bazısı da dediğiniz gibi köklenmeden çürüyor. Suya koyduğum yaprak saplarını biraz uzun bırakırım, kontrol ederken kökte çürük başlamışsa ucunu kesip tekrar suya koyarım. Menekşe sapının toprakla teması 1cm.kadar olursa hızlı yavru verir deniyor,mantık olarak doğru. Ama bu şekilde ektiğim zaman çok kayıp yaşadım. Yaprak sapını 2-3 cm kadar derine yerleştirdiğim durumlarda daha başarılı oldum. Eğer hızlı yavru elde etmek istersem bir iki ay sonra bolca köklenmiş yaprağı kaşık yardımıyla çıkarıp(köklere zarar vermeden) başka bir bardağa daha yüzeysel olacak şekilde ekiyorum. Örneğin yüzeysel ekilen menekşe 2 ayda yavru veriyor,ama çok iyi köklenmiyor. Yavru çıktıktan sonra yaprak hem yavruyu hem de kökleri geliştirmek için çalışmalı.
Bu anlattıklarım sadece benim deneme yanılma yolu ile karar verdiğim şeyler,böyle olmalı demiyorum yanlış anlaşılmasın...