Merhaba arkadaşlar,
8 ay kadar önce aldığım beyaz çiçekli bir phalaenopsisim var. Aldığımda açmış olan birkaç çiçeği ve daha sonra açan tomurcuklarıyla 2 ay kadar evimizi şenlendirdi. Üzerinde bir de daha önceden açmış ve 3. boğumun üzerinden kesilmiş, yeşil halini koruyan eski bir çiçek sapı vardı. Çiçekleri geçince ben yeni çiçek sapını da aynı şekilde kestim, şu anda her iki çiçek sapı da aynı şekilde duruyor, resimlerden görebilirsiniz.
Çiçeğim daha sonra bir ay kadar sessiz kaldı ve sonra yaprak çıkarmaya başladı. Şu anda üzerinde 6 yeni yaprak var ve bunlar 3'erli gruplar halinde 2 yeni göbek oluşturdular. Ben bu tip göbeklenerek büyümenin doğal olduğunu düşünerek endişelenmedim çünkü aldığımda üzerindeki yapraklar da zaten 2 farklı göbek oluşturuyordu. Hatta kendimce göbek sayısı = çiçek sapı sayısı şeklinde bir de oranlama yaptım

Ancak orkidemi artık çiçek açması için nasıl teşvik etmeliyim diye forumda dolanırken bu yeni yaprakların basal keiki olabileceğini farkettim. Anladığım kadarıyla bu pek de istenmeyen birşey ve orkidenin stres altında olduğunu gösteriyor.
Halbuki ben çiçeğimin sağlıklı olduğunu düşünüyordum. Aslında bu göbeklenmenin keiki olup olmadığından da emin değilim. Resimlerini ekliyorum, görüş ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim.