View Single Post
Eski 11-04-2011, 21:03   #4
Zeki Yağlı
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Küçük saksılara birden çok, çok minik viyollere üçer adet ektim. Bir saksıya bir tohum atmıyorum, nasıl olsa arada fireler oluyor.

Bazı bitkiler şaşırtılmayı hiç sevmiyor, onların köklerini bozmamaya çalışıyorum ama şaşırtılması gereken bitkiler, söküm yaptığınızda zarar görmüyor, hatta bazı denemelerinizde şaşırtıldıktan sonra daha güzel geliştiklerini göreceksiniz. Belki şaşırtma yaparken bitki almanın da incelikleri vardır; o konu beni aşar, Zeki Bey'e soralım.
Şaşırtma konusunu fotoğrafsız anlatmak zor. Gelecek hafta sonun yapmaya çalışacağım.

Şimdilik özetle:
  • Çimlendirme kabını, orta sertlikte, masaya vurarak kabın içinde torfun köklerinin zedelenmeden gevşemesini sağlayın
  • kabın içindeki torfun tamamını yavaşça, fidelerle beraber, fideleri oynatmadan kabın dışına çıkarın
  • Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın
  • Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin
  • Fidenin etrafını harç ile doldurun, sıkıştırın
  • Açıkta kalann köklerin kurumaması için şaşırtmayı kısa zamanda tamamlayın
  • Can suyu verin
  • Fideleri serin, bol ışıklı (direkt güneş almayan), bir yerde çok fazla sulamadan büyütün

Bunu fotoğraflarla göstermeye çalışacağım.

Selamlar

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön