Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yakup ÜNAL
Selam arkadaşlar;
Goji meyvesini üretme işine acayip takımış durumdayım. Niğdeden ve zimirden tüplü şekilde ağıçlarını getirdim tarlamın bir köşesine ektim deneme yapıyorum iyi sonuçlar alırsam 1500-2000 tane dikmeyi düşünüyorum. Tohumdan ürettiklerim yeni çıktı 10 günlükler kökleri çok ince şeffaf kaplarda gözlemliyorum kabın dibini görmeden kökler çatallamıyor, sıcağı çok sevmiyor, açık arazide serada büyüyen tahumların rengi koyu yeşil ve hızlı boy uzaması gerçekleşmezken kapalı alanlardakiiler daha açık yeşil ve ince hızlı sürgünler veriyorlar. Yılmadan deniyorum.
Ankaranın kazan ilçesinde üretebilirmiyim.
Pazar oluşurmu masraflarını çıkartıp para kazanacak duruma gelirmi
geç ve erken donlardanetkilenip etkilenmemesi durumu nasıl
en sonda toksit ve yabani goji aklımı kaıştırdı.
|
Sayın Yakup Ünal, goji Türkiye'nin her yerinde yetişir.Sıcakla soğukla pek derdi yok.Mayıs ayında çiçeklenme başladığı için dondan etkilenme sözkonusu değil. Şu kadarını da söyleyeyim.Geçen yıl sonbaharda erkenci donda tüm sebzeler donarken benim gojilerimin üzerinde olgunlaşmamış meyveler ve çiçekler hiç zarar görmeden kaldı.Ayrıca ticari üreticilik için bir başka olumlu yanı da sürekli verim halinde olması. Yani elma veya şeftali bahçenizi dolu vurdu diyelim,bu durumda mecburen gelecek yıl ürününü beklemek gerekiyor.Aynı olay gojide olursa o andaki meyveleriniz gidiyor ama devam eden yeni ürünle durumu telafi etme imkanınız oluyor.Bir başka iyi yani da meyve için uzun zaman beklemek zorunda olmayışımız. Ben geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim gojilerimin meyvesini aynı yıl tattım. Bu goji fidanlarımla da yöremizin ilk minik goji bahçesini kurdum.Evimin önündeki yaklaşık 2000 metrekare bir arazime 257 adet goji fidanı diktim.Halen de elimde her boy fidan var.İsteyenlere satıyorum. Ürün piyasaya çıkmadan pazar oluşmaz.Pazar mutlaka oluşacaktır. Medyada da sık sık yer alıyor, bu da pazar oluşumunu hızlandıracaktır.
Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum..