View Single Post
Eski 24-02-2007, 19:03   #13
saka
Ağaç Dostu

saka's Avatar

Giriş Tarihi: 18-05-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
...
Akvaryumları zihnimde canlandırırken...
Ben akvaryumları zihnimde canlandırmıyorum, onlarla birlikte YAŞIYORUM ve nefes alıyorum.

Akvaryumları en fazla 50 litrelik cam yapılar olarak düşünmek (veya öngörmek) sizin ufuksuzluğunuz veya tercihiniz olabilir ki; bu da aslında pratikteki realitelerle örtüşmez. Ancak böyle bir öngörü ve yargınız varsa, ben size sadece fikir sahibi olduğunuz konu hakkında biraz daha bilgi sahibi olmanızı tavsiye edebilirim. Dostlarımız evlerinde bu sucul bitkilere sağladıkları imkanlarla onları pek çok havuzdan çok daha iyi koşullarda yaşatıyorlar. Öyle ki bu akvaryumlarda aslında neredeyse ufak bir ekosistem bir bütünlük içinde hayat buluyor; bir arada yaşıyor... Balıklar, bitkiler, karidesler vs. Elde bir mutluluk ölçer yok elbette ancak, "bitkiler mutlu olmaz" demek başka şey!... "Bitkiler akvaryumda bakılamaz" demek başka şey. Siz önce kesin bir hüküm verip daha sonra bu hükümü destekleyebilecek mantık ilişkileri kurmaya çalışıyorsunuz. Ancak inanın bu taraftan bakınca da durum biraz tebessüm konusu oluyor.

"Ben kendimi buraya yabancı hissediyorum" demedim. Ben de kendimi bulunduğum çimento kaplı odama yabancı hissediyorum ancak bu odamda mutlu olmadığım anlamına gelmez demeye çalıştım... Odamdaki cam kaptaki bitkide kendini belki de o kaba ait hissetmiyor, ancak bu mutsuz olduğu anlamına gelmez demeye çalıştım. Zaten malum bitkilerin sinir sistemide yok, mutluluklarını her anlamda saksı bitkilerinde olduğu gibi fizyolojik veya morfolojik özelliklerine bakarak belirliyoruz. Bu sebeple akvaryumlarda olmaz derken, akvaryumcuların tecrübelerine kulak vermezseniz, didaktik teorik bilgiler sizi doğru yargılara ulaştıramayabilir. Teknoloji ve pratik o kadar gelişiyor ki, eski bayat bilgiler günümüz koşullarında her gün yeniden sorgulanmalıdır.

Ben "bahsettiğiniz bitkiler sadece çok büyük akvaryumlarda bakılabilir" de demedim. Kaldı ki aslında saydığınız bitkilerin bir kısmıda 50 litrelik akvaryumlarda da coşkunca gelişim gösteren bitkilerdendir. Akvaryumlarda bitkiler için hacimden daha önemlisi suyun niteliği, yapay aydınlatmanın ve taban malzemesinin önemi gibi konulardır. Akvaryumlarımın aşırı büyük olmasına gelince.

-> Aşırı bugünkü standartlara göre büyük sayılmazlar... Bugün için 250 litrelik bitki akvaryumları zaten ortalama ölçüler olarak kabul edilir. Bitki akvaryumu yarışmalarında da, orta kategori olarak değerlendirildiğini görüyoruz. İmzamdaki akvaryum tam bu kadarlık bir akvaryumdur. Akvaryumları temel olarak büyütme sebebimiz bazen içinde 20 çeşit bitki ile peysaj yapma uğraşısından kaynaklanıyor. Ancak büyük akvaryumlarda sonuçta bir akvaryumdur ve onlarda cam kaplardır.

Bilhassa isim vererek bahsettiğiniz bitkilerin akvaryumlarda bakılıp bakılamayacağı konusunda kat-i bir yargıya ulaşmak pek gerçekçi değil. Zaten dediğiniz bitkileri sağlıklı ve coşkun olarak her gün akvaryumlarda görünce bunu söylersem bitkilere ve akvaryumlara, emekçilerine haksızlık etmiş olurum diye düşünüyorum. Bu sebeple hem fikir değiliz... Zaten olmakta zorunda da değiliz. Herkes kendi tecrübe ve gerçekleriyle yüzyüze yaşar. Benim fakir tecrübe ve gerçeklerimde bu yöndedir.

kolay gelsin,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön