SH102718.JPG
Fotograf
Kırlarda ya da şehir içinde hiç dikkat çekmeyen, basılıp geçilen çiçekli-çiçeksiz yabani otları; ağaç parçaları, taşlar ve süslü-seramik saksılarda hayal gücü ile birleştirerek sunma sanatıdır kusamono..
Kusamono Avrupa çevresinde son birkaç yıldır kullanılan bir isim olmakla beraber kısaca şu şekilde tanımlanabilir;
Kusa= ot/çimen ve
Mono= bitki ya da nesne. (Ot/çimen obje; gibi bir ifade oluşuyor.)
Çok daha önceleri Japonlar, dağlarda, tepelerde buldukları bitkileri kullanarak çeşitli bitki kompozisyonları yaratmışlardı. Bundan dolayı kusamono adı bağlantılı olarak; ot/çimen bonsai ya da kusamono olarak anılmaktadır. Ve bu bitkiler genelde tokonomalarda sergilenmeye daha elverişlidirler.
Önceleri bir çok kimse vahşi doğadan bitki toplar ve bunları biriktirirdi. Ancak bazen raslantısal olarak gösterişli kompozisyonlar meydana gelirdi.
Zamanla bitki geliştirmek, onları süslü şekillere dönüştürmek izleyiciye zevk vermeye başladı. Bu gösterişli bitkilere bakmak, onları seyretmek huzur ve keyif veriyordu. Bu nedenle insanlar artık bu kompozisyonu doğaya bırakmak yerine kendileri oluşturmayı tercih ettiler. Yamadori turu yapılan gezilerde, dağlardan tepelerden toplanan güzel dağ otları, çiçekleri gösterişli saksılara birlikte dikilerek aranjmanlar yaratıldı.
Kusomono aranjmanları kültür bitkileriyle birlikte de düzenlenebilir. Bahçivancılıkta, çok çeşitli ve bodur kalmış bitkiler yüksek hayal gücü yansıtılarak göze hoş gelecek şekilde biraraya getirilebilirler. Bu bitkiler, mekanlarda esas obje olarak bonsaisiz de tek başlarına sergilenebildiği gibi bonsai ve suisekiler yanında yan bitki/obje olarak da tokonomolarda sergilenebilirler. Genellikle küçük otlardan ve minik çiçeklerden oluştukları için kapalı mekanlarda sergilenmesi çok daha kolay olmaktadır.
Kusamono için kullanılan bitki kadar kullanılan saksı da önemlidir.. Bitki ve saksı, kompozisyonu yaratmakta aynı derecede önem kazanmaktadır. Kusamono, genellikle gösterişli, süslü kaplar kullanılarak yapılır. Kusamono yapmak için seramik saksılar, kütükler ve çeşitli taşlar da kullanılabilir.
Kusamono yapmak, tıpkı bonsai ve suisekide olduğu gibi, kişinin hayal gücü ve yaratıcılığına kalmıştır..
Kaynak: avrasyabonsai