Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur (A. Einstein).
Bu tartışmayı kendi adıma noktalamıştım ama yapılan yorumlar üzerine birkaç noktaya açıklık getirmek istedim. Bu tartışma altında belli fikirleri olan insanları bir kalıba sokmak isteyen ben değilim. Kimseye “sen şunlardansın” demedim. Kimseye “geveze” demedim. Ülke zihnen çöplüğe dönmüşmüş, ülkeye şöyle sahip çıkarmışız... Cümlelerin içinde geçen kelimeler alınıyor ve bazı kavramlar adeta havada uçuşturuluyor. Söylenmek istenileni anlamaya çalışmak gibi bir çaba ise pek göremiyorum... Hani cevap yazayım diyorum ama yazacaklarımı düşününce konunun nerelere gidebileceğini biliyorum ve içimden gelmiyor. Fikirlerimi onları destekleyen kaynaklarla ortaya koydum, yazışmalar yukarıda duruyor. Herkes bu başlıkta
konuya ilişkin cevaplar ve tartışmalar görmek istiyor artık.
Bu arada son geçen tartışmaların faydalı tarafı olarak; altın işleme ile altın madenciliğinin sıkı bir bağlantısı bulunmadığını ve birkaç yanlış bilginin doğrusunu konuya hakim bir arkadaştan öğrenmiş olduk.
Bir maden kazılıyor. Geniş ve derin çukurlar oluşturularak cevher çıkarılıyor. İçlerinde toksit metal ve asit barındıran dev kaya yığınları oluşturuluyor. Cevher açığa yayılıyor, üzerine siyanür serpiliyor. Siyanür liçi yapılıyor, altın ayrıştırılıyor. Diğer bir tarafta atık çamuru havuzları oluşturuluyor, atıklar buraya alınıyor. Daha sonra ortaya çıkan altın eritme, dövme ve diğer saflaştırmalar yapılarak işlenen ürün piyasaya çıkıyor. Aslında şu
DirtyMetals kitapçığının 4. sayfasına bakılırsa bir çizim var.
Madencilik için (hangi maden olduğu önemli değil, ister taş ocağı olsun, ister bakır, ister nikel) her yer uygun değildir. Altın madenciliği ise diğer madencilik faaliyetleri yanında en çok çevre kirletimi yapandır. Bütün bir cumhuriyet döneminde günümüze kadar Devletin işlettiği siyanürlü gümüş ve altın madenleri kaç tanedir, günümüzde ise nerelere kaçar tane ruhsat verilmiştir. Belki bir arı gelip sizi soksa fazla bir etkisi olmaz. Ama kovandakilerin hepsi bir tarafınızdan sokarsa sağ kalmanız bir mucize olur.
Madencilik faaliyetlerinde siyanür kullanımı insanlar, hayvanlar, balıklar, arılar, ağaçlar ve bütün çevre üzerinde büyük bir risk oluşturmaktadır. Ortaya çıkan ağır metaller, asit maden drenajı, derin sulara sızıntılar yine büyük sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır. Bütün dünyanın çeşitli yerlerinde madencilikte siyanür kullanımına karşı halk hareketleri vardır.
Kömür ve petrol ise enerji üretiminde kullanılıyorlar. Onları uygun bir başlık altında irdelemek daha doğru olur.
Forumda Bergama – Kozak'ta madencilik ile ilgili konuşmalar
Forumda Kazdağları'nda madencilik ile ilgili konuşmalar
Forumda madencilik ve çevre üzerine genel konuşmalar
Ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer
ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak
kabahat senin,
— demeğe de dilim varmıyor ama —
kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!