View Single Post
Eski 09-04-2011, 14:38   #2376
tamergulkaya
Ağaç Dostu

tamergulkaya's Avatar

Giriş Tarihi: 19-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 Mesajı Göster
Daha çok bilgisi olanlar daha ayrıntılı bilgi verir ama benim bildiğim Solanaceae ailesinden olan bitkiler tam olgunlaşmadıklarında toxic etkiye sahip oluyorlar yani kırımızılaşmadan turuncu renkteyken yerseniz. Aynı şekilde altın çilek(pyshalis) tam olgunlaşmadığında aynı etkiye sahip ben yabani olanların da olgunlaştığında yenilebileceğini düşündüm uzmanların yorumunu bekliyoruz bu konuda...

SOLANACEAE AİLESİNDEN ZEHİRLİ OLAN BAZILARI
Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" denilen madde bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.Adam otu (Mandragora), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı.
Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir.
Kökleri % 0,3 oranında Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Halen tedavide çeşitli preparatların terkibinde kullanılmaktadır. Rastgele kullanıldığında zararlı olur.

GENEL OLARAK BİTKİLERİN ZEHİRLİ OLUP OLMADIĞINI ANLAMANIN BASİT BİR İKİ YOLU VAR.
BİTKİNİN BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ YERLİ HALKIN BİTKİ HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ VE HAYVANLARIN BİTKİLERİ YİYİP YEMEDİKLERİ DİKKATE ALINMALI.

tamergulkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön