Mantar kompostu olsa gerek Meyvelitepe, mantar kompostunun tamamı neredeyse saman ve torf.
Mantar işletmelerinden atık mantar kompostu temin edilebiliyor. Tarımsal üretimde de kullanılıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek önemli konu var. Atık kompostta tuz oranı ve kalsiyum oranı yüksek olur. Taze atık mantar kompostu amonyum içeriyor olabilir.
Hem süs bitkisi yetiştiriciliğinde hem çim alan tesisinde kullandım. Bekletilmiş ve bekletilmemiş arasında tohumun çimlenmesinde de fark gördüm. Üretimden hemen çıkmış taze kompostu değil de, bekletilmiş olanı alıp kullanmak daha uygun. Bekletilince ve yıkanınca sorunlar giderilebilir. Dışarıda yağmurda bekletilenler tercih edilir. Bir de üretim atığı olduğu için hastalıklara dikkat etmeniz gerek.
Yetiştirme ortamı olarak sebzede de kullanabilirsiniz. Özellikle potasyumca zengindir. Yıkanmamış halde kullanırsanız tuz bitki gelişimini durdurur ve hatta geriletir.
Sebze ve çiçek tarhlarında en fazla 1/4 oranında kullanabilirsiniz. Toprakla karıştırın. Leonardit her durumda faydalı, ben olsam kullanırım. Hümik asit ayrıca tuzun da kompanze edilmesini sağlıyor.
|