View Single Post
Eski 08-04-2011, 21:19   #817
lalebruli
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-03-2011
makalenin asli

Sayin Epsody,

Polemige girmenin bir luzumu yok. Alinti yaptiginiz haber, deneysel bir calismanin once haber konumuna donusturulmus sonra cevirisi yapilip Turkce yayinlanmis bir gazete haberidir. Icindeki cumleler "dusunuldugu, kucuk degisim tespit edildigi, yarar saglayabilecegi dusunuldugu" gibi genel sonuclar vardir.

Calismalarinin bir tanesinden ornekleme gonderiyorum (link asagidadir) ki ilk cumlesinde "metal temizlenmesine KATKIDA bulunacagini DUSUNDUREN sonuclar tespit etmistir." sonlarinda da solucanlarin (deneyde kullanilan uc turden birisidir.) bunun icin ozel bir proses uygulamasada yararli oldugu kanaatinin dikkate alinmasini ONERMIS, bu yolla topraktaki agir metallerin degerlerinin azaltilmasinda KATKIDA bulunacagini (hizlandiracagini) dusunmustur. Asagidaki link calismanin ozetidir.

http://centaur.reading.ac.uk/19279/

http://centaur.reading.ac.uk/19283/

Bir baska calismasinda mekanizmanin hala anlasilmadigi, yararlarinin dusunuldugunu ancak kaydadeger olmadigini, baska calismalarinda ise daha kayda deger sonuclar elde ettigini yazmistir.

Butun bu yazilardan ortaya cikan halihazirdaki toprak kirliliginin azaltilmasina yonelik tum dunyada calismalar yapilmakta ve bunun icin hizlandirma yontemleri uzerinde calisilmaktadir. Henuz hicbir bilim adami "atiklarinizi ayirmayin, ne olursa olsun topraga atin, hatta tarimda kullanin sonra bunlari solucan vs ile temizleyin" deme cesaretini gosterememistir.

Sizin yazilarinizdan (en azindan benim algiladigim): Topraga ne atarsak atalim, ogutulup gidecegi, solucan, kompost vs derken hep birlikte kardes kardes adapte olarak evrim gecirecegi ve bunu gibi dusuncelerdir. Siz uygulamalarinizi yapmakta ve bunlara inanmakta serbestsiniz bizler de sizi bu sekilde dusundugunuz icin yargilayamayayiz. Ancak bu konuyu cok bilen uzmanlar, orta bilen bendeniz, az bilen yeni baslamis arkadaslarin su ana kadar uygulanmis ve genel kabul edilmis yontemler sececegini umuyorum.

Kompost hazirlama ve deneyimlere geri donup bu polemikleri biraksak daha yararli olur diye dusunuyorum.
Ebru

lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön