Arkadaşlar, başından itibaren çalışmalarınızı okudum. Geçen yıldan beri solucanlara ve gübresine ilgim arttı. Apartman bahçesinde populasyonlarını arttırmaya çalıştım. Bir kaç kez mutfak atıklarını, açtığım çukurlara gömdüm. Sıcak kompost yapmayı da planlamıştım balkonumda ama elverişli şartlar yok.
Bahar geldi benim tarım çalışmalarım da dürtüklendi yeniden

apartman bahçemizi düzenliyoruz ve normalde killi-taşlı ve sığ bir toprak tabakası var. Sokağımızda komşumuzun yıkılan bahçeli bir evi var. Apartman dikilecek. Komşumuzun da onayıyla bahçesindeki gübreli, iyi toprağı el arabaları ve poşetlerle bizim bahçeye taşıyoruz günlerdir. Toprağı eşince epey solucan olduğunu gördüm. Toplayabildiğim kadarını bir kaba alıp kuru yaprak, çürümeye yüz tutmuş bir miktar mutfak atığı ve salamuraya alamadığım için aylardır buzdolabında bekleyen ve küflenmeye yüz tutmuş zeytinler ve solucanların kendi toprağından da bir miktar bulunan bir karışımı ekledim. Kendi bahçemizden topladığım solucanları da yanlarına koydum. Aynı sokağın solucanları sonuçta

Çok iri olanları da var minnacık olanlar da.
Bir kaç gün mutfakta küçük bir kapta bulundurdum. Koku olunca biraz, balkona aldım. Geçen cumartesi hava epey soğudu ve ben unuttum bu durumu. Balkonu temizlemek için çıktığımda birçok solucanın( iri ve minik olanlar) balkon zemininde kurumuş kalmış halde olduklarını gördüm. Ölülerini de o kaba aldım. İri olanların bazıları hala canlıymış. Çok üzüldüm tabii, hayvanların ölümüne sebep oldum. Ben, üşüdükleri için kaptan çıktıklarını düşündüm ama sizin yazılarınızı okuyunca, yerlerini yadırgama ve bir nevi intihar durumu olabileceğini fark ettim şimdi. Hemen bir miktar daha bahçe toprağıyla üzerlerini örttüm. Bir de naylon poşet örttüm. 25-30 cm çaplı, 7-8 cm yüksekliği olan bir kaptan bahsediyorum. Az önce toprağı kaldırıp baktım sanırım yaşıyorlar, çok kurcalamadım.
Şimdi benim size sorum şu olacak: Ben gübre elde etmekten ziyade, mutfak atıklarımı ayrıştırabilmek için bu solucanları kullanmak istiyorum. Kompost yapma imkanım şu an sınırlı çünkü. En büyük yoğurt kovaları var ya ( en az 40 cm yüksekliği var sanırım), ondna var balkonda. Bunun altını delmeden ( belki yanlara delik açarak) içine bir miktar kum koysam, üstüne bu solucanları çıkardığım kendi topraklarından eklesem. Yaprak vs koysam. Bir miktar çürümeye başlamış mutfak atığı karıştırsam. Solucanlarımı da bu ortama yerleştirsem ve bir kat kendi topraklarıyla örtüp, üstten ara ara yeni atıklar eklesem başarılı olur muyum? Amacım atık bertarafı. Havalar d aısınmaya başladığından en büyük endişem bu atıkları ekledikçe koku veya böcek problemi oluşması. Her eklemede üzerini toprakla örtersem sorun hallolur diye düşünüyorum. Fazla atık, asidik ortam yaratıyormuş sanırım. yumurta kabuklarını ezmeye başladım bile

Toprak da ekleneceğinden sanırım bu sorun az olur.
İlerde bir çiftlik, en azından bahçe kurma hayalim var. O zaman, soğuk kompostla ve açıkta üretimle, vermikompost üretimini daha büyük miktarlarda yapmayı hedefliyorum tabiiki. Çalışmalarınız büyük ilham veriyor. Teşekkürler hepinize. Kuzenime bu durumu anlattım. Vermikompost üreten müteşebbisleri anlatınca ilgisini çekti. Kuzenim de yaratıcı yatırım alanlarına ilgisi olan genç bir mühendis. Belli mi olur ilerde onunal işi büyütürüz

Türkiye ve Dünya topraklarının gelişimi, iyileştirilmesi, tarımımızın gelişimi, metan gazı üretiminin azaltılarak, küresel ısınmanın yavaşlatılması açılarından bir an önce ivme kazanması gereken bir konu bu. Denemelerimde başarılı olursam, öğrencilerime ve arkadaşlarıma da evde kompost, vermikompost üretimi için gaz vermeye başlayacağım. Süreci fotoğraflayarak ekleyeceğim.