View Single Post
Eski 02-04-2011, 23:28   #12
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Evde enzim yapımı.

İsterseniz evde enzim yapımından başlayalım. 3 ay sonra sıvı gübremiz hazır olur..

Şu mevsimde hangi meyveler tüketiliyor, onların atıklarından...

5 lt lik boş plastik kabına;

portakal, limon, muz, elma v.b. meyve kabukları, (küçük parçalara)

tere, dereotu, maydanoz, soğan pırasa kökü, salatalık kabuğu, turp, havuç v.b ( küçük parçalanır)

evde tüketilen çeşitli poşet çay atıkları ( poşetten çıkarılmış olarak, bir çok defa demlenmesi gerekirken bir defa da kullanılıp atılmasının getirdiği tüketim çılgınlığı)

2,3 günde toplanır.

Kabın yarısı kadar doldurulur.

Bir kapta çeşme suyu 1, 2 gün bekletilir, klorun uçması için.

İçine bu sudan 1/3 doldurulur.

2 yemek kaşığı pekmez ya da melas konur. ( evde azıcık pekmez yapmayı da öğretiriz)

2 çay kaşığı kuru maya konur. (ev de maya yapmayı da öğretiriz)

3,4 yemek kaşığı yoğurt suyu konur. (hiç olmazsa suyu dökülmez)

2 yemek kaşığı ema konabilir. ( ema yapmayı da öğretiriz)

2 yemek kaşığı humas (hümik asit konabilir)

( İsterseniz bi adres verin size 2 lt. ema ve 1 lt. Humas göndereyim)

Ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ara sıra havası alınır.

Aslında büyüklerin yapması gereken bir faaliyet bu yoksa çöp dediğin çöp tenekesine atılandır.

Her bireye görev verilip en azından birer kap enzim yapma görevi verilebilir.


Düzenleyen Halil Önen : 02-04-2011 saat 23:32 Neden: Sn. doğasever'in iletsini görmedim, çok sevindim.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön