Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci
Sayin Cemal S.
Tüm bahce duvarinin dibine cepecevre yesil leylandi dikmeyi düsünüyorum. Ancak kökleri yillar sonra bahce duvarina zarar verir endisesiyle tereddüt icindeyim. Bu konuda beni aydinlatir misiniz?
500m rakim (gece gündüz isi farki yüksek, rüzgari, firtinasi bol) icin önerebileceginiz her dem yesil, enine ve boyuna hizli gelisen, bahce duvarina zarar vermeyecek baska hangi bitkileri önerirsiniz?
Saygilarimla.
|
Sn. Zeytin agaci,
Kök yapısı olarak yeşil leylandiyi duvara yıllar sonra zarar vereceğini düşünmüyorum, gelişim bakımından leylandinizi diktiğiniz kısımlarda kökler yüzeysel olarak hareket etmez, çin kavağı veya Paulownia adındaki bitkinin kökleri yüzeye çok yakın olarak hareket eder büyümeleri bahçe duvarlarına zarar verecek düzeyde olabilir. Yeşil leylandi ise bu şekilde zarar verecek büyüme şekli bulunmamaktadır. Anaç olarak kullandığımız yeşil leylandiler 10-12 yıllık olmasına rağmen çevreye zarar verdiğini görmedim.
Yeşil leylandi büyüme bakımından gelişim açısından en hızlı bitkilerden biridir. Alev ağacındanda set oluşturabilirsiniz, aşılı arizona servisinden de alternatifler oluşturulabilir.