Dort bes gunluk mayamın ekşi kokusu yakından cok keskin geldiği için bozulmuş olabileceği düşüncesiyle attım. Mayada hızlandırıcı olarak bir iki tane yıkadığım kuru siyah üzümü kullandım. üzümden önce pek kabarmadı çünkü. Üzümden sonra da attım. Ancak attıktan sonra çöpten gelen koku sanki mis gibi ekmek kokusuydu.
Dun yeniden denedim. Ilk denemem iki yıl once nisan ayında beyaz un ve önce nisan yagmuru suyu, sonra akrabalarım içme suyu ile de olur dedikleri için beyaz un ve içme suyu çok az toz şeker ile başarılı bir denemeydi. Şimdi Tam bugday unu ve hafif ılıtılmış
içme suyu çok az, çay kaşığı kadar var yok toz şeker ekledim. Bu gun iki tane siyah kuru üzüm attım altına ılıktan azıcık daha sıcak su koydum, maya cam kapta üzerinde bir cam kapak da var,sonra
peçetelerle örtüyorum. Bu gün yarın ekmek yapacağımı umuyorum. yapılan ekmek ten ayıracağım yeni mayayı küflenmemesi için kurutup una bulayarak serin yerde muhafaza edecekmişim. Eskiler una bulanmış olarak un çuvalında saklarlarmış. Nasıl kuruyacağını deneyip göreceğim. Mutfakta açıkta ya da buzdolabında kurur sanıyorum.
Düzenleyen s.toprak : 01-04-2011 saat 12:52
Neden: eksik kelimeyi ekledim.
|