ooo., Bahar gelince Çim konusu ilerlemiş. Mesajlardan anladığım kadarıyla herkes çim tohumunu serpeyim yeşillensin olsun istiyor. Oysa Uzun ömürlü, güzel bir Çim alanı yapmak için EMEK vermek gerekir. Birkaç noktayı kısaca paylaşmak istiyorum:
1. Çim alan ya tohum ekerek, veya hazır (Rulo )çim ile kaplanarak yapılır. Hazır rulo çimde zemin sert olması istenir, Çim rulosu tesviye edilmiş bu sert zemine yayılır ve sulanır. Tohum ekecekseniz; Toprağı işleyip, kabartıp, tırmık ile tesviye edip düzeltmeniz gerekir.
2. Düzeltilmiş toprağın üzerinden merdane geçirilerek hafifce sertleştirilir, çim tohumları serpilir (genellikle 1 m2 alan için 50-70 gr. karışım tohum) üzerinden tekrar merdane geçirilir veya tokmakla dövülür ve 0,5 cm kadar kapak toprağı atılır veya kapak atmadan sulanır. İkisi de olur.
3. Çim ekme zamanı genelde sonbahardır, ancak Nisan sonuna kadar da ekilebilir.
4. Düzenli sulama yapılır ve 7-10 cm uzadığı zaman biçme yapılır.
5. Aşırı sulama çökerten zararına neden olur. Ancak tohumlar çıkana kadar da toprak nemli olmalıdır. Tohumlar çıktıktan sonra sulama azaltılır.
6. çim alan en iyi mil toprakta sağlanır. Çiftlik gübresi iyi yanmamış ise ot getirir.
7. Bahçedeki otların, ayrıkların arasına çim tohumu ekmek diye bir şey yoktur. Zemindeki otların, ayrıkların ve taşların temizlenmesi gerekir.
|