Uyarılarınız için çok teşekkürler bonsaisan.
Aslında her ağaç için daha fidanlıktan almadan önce uzun uzun inceleyerek gözümle budama yapıyorum. Bir hafta içinde toplam 14-15 saatimi fidanlıklarda geçirdim. Bazılarında 2 saat geçirdikten sonra elim boş çıktım. Bu aldığım ağaçları en az 20 dakika yerinde inceleyip bakış açısı ve dal dizimini oluşturduktan sonra alıp eve getirdim.
Evde tekrar inceleyip yaptığım budamalar sonrası oluşturmaya çalıştığım stillerde aslında dal yapılanması hemen hemen en baştan fidanlıkta planladığım şekilde gerçekleşti. Makası vurmadan önce her bir dalı yine uzun süre inceledim. Kurallar dahilinde ağaçlar seçmeye çalışıyorum, fakat hepsi elbette uygun olmuyor. Yine de alıp bu hale getirdiğim ağaçların eğitilerek büyüdüklerinde güzel bir görsellik verebileceklerini düşünüyorum. Kestiğim dalların bu ağaçlar için ilerde "keşke kalsaydı" diyeceğim dallar olmadıklarını düşünüyorum. Elbette sizin usta gözünüz başka detayları görüyordur, bazılarını kaçırmışımdır.
Fotoğrafların hepsi planladığım bakış yönlerinden çekildi. Begonvilin sadece kökünü çektiğim fotoğraf dışında. Tabii eğme ve telleme işlemleriyle daha verilmesi gereken formları şimdilik fotoğraflayamıyorum. Ama kafamda son görüntüleri aşağı yukarı belli durumda. Eğer fikrimi merak ettiğiniz bir tanesi varsa anlatmaya çalışırım. Hem sizin fikirlerinizle daha güzel adaylar olurlar.
Yine de bunlar için hızlı davrandığım konusunda haklısınız. Ağaçların saksı değişimi ve ağır budama zamanlarını kaçırmadan, üstelik çok kısıtlı süredeki tatilimde, mümkün olduğunca ana formlarını vermeye ve arkadaşıma büyümeye bırakmaya çalıştım. Buradaki balkonumda duran daha eski ağaçlarıma hala her akşam bakıp sadece uzun uzun inceliyorum.

Şimşir dışında hepsi hala aldığım halde duruyorlar. Mazı için fikrim oluşmaya başlamış gibi sadece...
Tekrardan önerileriniz ve uyarılarınız için teşekkürler. Çalışmalarınızı büyük dikkatle izliyorum, birçoğunu affınıza sığınarak ileride fikir alma amacıyla arşivime kaydediyorum. Sizden öğreneceğim çok şey var. Siz de gerekli gördüğünüz yerlerde eleştirilerinizi esirgemezseniz çok mutlu edersiniz. Önerilerinizle belki ilerde sizinkiler gibi güzel ağaçlara sahip olurum.