Biyodize Neden Çevrecidir?
1- Çevre dostu bir yakıttır.
2- Zehirli değildir. Ayrıca, biyodizelin sudaki canlılara karşı herhangi bir toksik etkisi yoktur. Buna karşılık 1 litre ham petrol 1 milyon litre içme suyunun kirlenmesine neden olabilmektedir.
3- Yandıkları zaman petrol yanıcılarından daha az zehirli atık çıkarırlar.
4- Yenilenebilir enerji kaynağıdır.
5- Petro-dizellere oranla daha yüksek (flash point) alevlenme noktasına sahip oldukları için Mesleki Sağlık ve Güvenlik Kuruluşu tarafından yanıcı olmayan sıvı olarak belirtilmiştir. Taşıma durumunda güvenlik ve sağlık açısından petro-dizellere oranla daha güvenlidirler. (Flash Point – from Univ of Arizona)
6- Daha az yanıcı olması özelleğiyle, biodizel kullanan araçlar kaza durumunda daha az tehlike arz etmektedirler.
7- Dizel araçlara hiç bir modifiye yapmadan kullanılabilen tek yakıttır.
8- Tamamen saf olarak veya petro-dizel karışımı yapılarak kullanılabilir.
9- Biodizelin ağırlığının ortalama olarak %10’nu Oksijen teşkil etmekte olup Küküt oranı %0 dır.Bu durumda yanma sonucu %80 daha az karbondioksit ve %100 daha az kükürt üretmektedir. Böylelikle asit yağmurlarına sebep olan sera etkisi biyodizel kullanımıyla azaltılabilmektedir. İşte bu sebepten dolayı Fransa’da satılmakta olan dizel yakıtların hepsinde %5 biyodizel karışımı olma zorunluluğu bulunmaktadır.
10- Petrol fiyatlarındaki artıştan etkilenmez.
11- Yerli ürünler kullanıldığı takdirde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
12- Biyodizel petro-dizelin depolanduığı her yerde rahatlıkla depolanabilir. Normal dizel satışında kullanılan depolar,pompalar, tank ve taşıma araçları biyodizel için de kullanılabilir
Aşağıdaki sıralama normal dizele oranla zararlı gazların emisyonları verilmiştir. Dikkat edilirse bu emisyonlar - dir yani normal dizele orana çok çok çevrecidir. B100 karısım yapılmamıs biyodizeli ifade ederken B20 %20 biyodizel + %80 normal dizeli ifade eder..emisyonları yazarken ilk değer B100'e aittir 2.si B20 ye.
B100
B20
Yanmamış Hidrokarbonlar
% -93
% -30
Karbon Monoksit
% -50
% -20
Partikül Madde
% -30
% -22
NOx (Azot Oksitler)
% +13
% +2
Sülfatlar
% -100
% -20
Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar – PAH (Kanserojen Maddeler)
% -80
% -13
nPAH (nitratlı PAH'lar)
% -90
% -50
Hidrokarbonların Ozon Tabakasına Etkisi
% -50
% -10
Peki biyodizel aracıma zarar verir mi? Bana en sık sorulan soruların başında geliyor.. Bazı kullananlardan duyuyoruz "biyodizel araca zarar verir " diye neden böyle diyorlar? Bir alttaki mesajda cevabı
kaynak:
www.biyodizelturkiye.com