Merhaba..
Aldığım 6 tohumu 5 gün gibi kısabir sürede firesiz çimlendirdim..
tohumları tırtıklı bir zemine koyarak üst kabuk iyice tahriş oluncaya kadar yerde hafifçe sürttüm.arada bir kontrol etmeme rağmen birinde içierideki beyazlık bile ortaya çıktı oda çimelndi.
sonra güneş enerjisnden gelen el yakmayan hafif sıcak suyu pet bardağa yarıya kadar doldurup tohumları içine attıp beklettim..10 saat sonra iyice şiştiler.. az nemli perlit torf karışımıyla (tohumlar şiştiği ve ıslak oldukları için bozulabilirler diye fazla nemlendirmedim.) doldurdurduğum ufak saksılara 4-5 mm lik derine ekip saksılarıda şeffaf beyaz laylon bir poşetin içine koyup poşetin ağzını bağladım günde birkaç sefer kısa süreli havalandırp ağzını tekrar kapadım..5 gün içinde sadece bir sefer poşetin içinde nemin azaldığını farkedince fısfısla poşetin ağzını açıp yüzeye ve poşetin içine su puskürttüp ağzını tekrar kapadım..
içindeki zara kadar tahriş ettiğim tohum çyeşermez diyordum ama oda bana sürpriz yapıp yeşerdi..
büyümelerini sağlayabilirisem. 2 tanesini bahçemdeki karınca yuvasının yanına yerleştirip bu yıl bolca tohum alıp eşe dosta dağıtırm..saygılar..
|