View Single Post
Eski 27-03-2011, 19:22   #29
EFE35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-11-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 Mesajı Göster
Merhabalar...
Ben tarlaya bamya ekeceğim.Ama tarlada bayağı bir fare var sanırım veya köstebekte olabilir.Hep yerler delik deşik.Acaba bamya eksem fidan haline gelene kadar büyük zarara uğrar mıyım?Fare veya köstebek çok zarar verebilir mi?

Bu konuda daha önce bamya işiyle uğraşmış arkadaşların cevabını bekliyorum.Ayrıca bamya susuz da yetişir diyorlar.Bu ne kadar doğrudur?
Ben 2008 yılında yalovada yaklaşık 1 dönüm alanda YALOVA/AKKÖY bamya çeşidi yatiştirmiştim. Gayet güzel gelişmişlerdi. Köstebekler (sayısı fazla değildi sanırım) biraz problem olmuştu. Fideler küçük iken çok zararları yoktu. Fideler verime yattıktan sonra kökünü yerden sökmekte zorlandığım zamanlarda bile bamyaları ağaç gibi yere yıkıyorlardı. ****** üzülüyordum ama elden ne gelir. Fare konusunda ise yaprak gübresi ile birlikte toz fare ilacı attığım için fare problemi olmadı. Eğer tarlanızda yerlerdeki delikler fare deliği ise mutlaka ilaç satan yerlerden alacağınız zehirli buğday ile öncelikle mücadele etmek gerekir. Bi ara benim bahçede de fareler cirit atıyorlardı ama ilaçla mücadeleden sonra eser kalmadı.
İzmirde Yalova Akköy bamya çeşidini fazla bildiklerini sanmıyorum. Günlük toplanır, küçüktür ve lezzetlidir (küçük toplandığı için fiyatı ona göre olur). Nisan Mayıs aylarında tohumdan dikildiği için bir kaç kezde yağmur gördümü su istemiyor. Zaten fide bir karış boyu geçtimi daha su istemiyor. Eğer su verilirse boya gidiyor ve bamya vermiyor. Bunun için buralarda bu çeşit susuz yerlerde rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Eğer önceden böyle bir deneyiminiz yok ise en büyük problem toplaması, eldiven kullanılmazsa ellleri kanatır, yaprakların tozu bol bol kaşındırır.

EFE35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön