Haftada bir defa arıları besliyorum. Bu gerekli de; kovan içlerinde bal stoğu kalmamış. Arıda bol yavru var. Bu da aşırı bal tüketimine sebeb oluyor. Kovan ısısının yüksek tutulması ve yavruların beslenmesi için çok fazla tüketim var.
Arı stoktaki bal polen ve dışarıdan gelen bal ve polen miktarlarını göz önünde bulundurarak yavru yapıyor. Ne kadar gıda o kadar yavru atışı.... Şimdi ne kadar nufus arttırılabilirse ileride de o kadar bal verimi demek.
"Bu verilen şeker şurubu bala karışmıyor mu?" diye düşünenler olabilir. Arı şu anda bal stoğu yapamıyor ki verilen şeker depo edilsin. Her hafta; 24 kovan arıya 9 kg şekerden elde ettiğim yaklaşık 17 litre şurubu veriyorum. Arılar bir hafta içinde benim verdiğim bu şurubun en az 10 katını dışarıdan buluyor. Yine de bal stoğu yapamıyor.Arıcılıkta arının beslendiği tarih çok önemli... Yavru döneminde arı beslenmelidir. Ancak peteklerde bal blokesinin oluşmaya başladığı ve bal hasadının yaklaştığı dönemlerde arı beslenmemelidir. Bal hasadı yaklaştığında arı beslenirse; verilen şekeri aynen peteğe depolar.
|