Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jokerkan
arkadaslar merhaba,
benim cicegimde yaprakta beyaz bocek tarzı organizmalar oldugunu farkettim, praktiker den almıstım 1 ay kadar once ve acıkcası alısmaya calısıyorum (cicekler benim yeni ilgimi ceken bir alan ama cok seviyorum). ben forum konularında goremedim (belkide beceriksizligimden), resimleri ekliyorum fikrinizi soylerseniz cok sevinirim iyi gunler
|
Merhaba bitkinize unlu bit musallat olmuş. Zeytinyağlı arap sabunlu bir karışım uygulayarak bu zararlıyla mücadele konusunu forumda okuyabilirsiniz. Erken aşamalarda bitkiyi kurtarmak mümkün oluyor. Benim Yucca'ma musallat oldu, 3 hafta mücadele ettim, NeemAzal diye bir ilaç da uyguladım, etkili oldu ama yeni nesiller hemen ayyuka çıkıyordu. Farkettiğimizde çok geçti zaten. Başlarda 2-3 taneyken farketmek çok önemli. bitkiyi sıkça kontrol etmek lazım. Yucca'yı sonunda kurtaramadım. Aynı şekilde Areka'ya da bulaşmıştı. Çünkü ikisi de aynı arabada gelmişlerdi eve. Bulaşıcıdır.
Daha sonra küpe çiçeğime musallat olan kırmızı örümcek için arapsabunlu zeytinyağlı karışımı uyguladım. Ama küpelinin yaprağı çok incedir narindir, benim küpelilerin yağrağı öyle çoktu ki sabah akşam yaprak altlarına bakmaktan yorgun düşmüştüm. Yapraklar karışımdan mahvoldu, yazın en sıcak günleriydi, yapraklar yapış yapış oldular, çürüdüler. Atmak zorunda kaldım. Balkonda püskürtmüştüm balkon zemininden de çıkaramadım haftalarca o yağı.
Yaprak üstleri altları sapları ve gövdesinde her yere yayılır. Bitkinin özsuyunu emer ve pamuklaşarak kendini koruma altına alır. Pamuklaşınca mücadele oldukça zorlaşıyor. Sağlam ve temiz bir bölgesinden çelik alarak köklendirmeyi deneyin. O şekilde kurtarmaya bakın. Umudunuzu kırmak istemem ama fazla sarmış bitkiyi.
Bit gibi durumlarda, diğer bitkiler için bir önerim var: diş fırçasıyla Kalanchoe'larımın yapraklarındaki bitleri temizlemiştim. Bir çay tabağına ılık suya damlatılıp köpürtülmüş bulaşık deterjanına batırarak yaprakları saplarını gövdeyi fırçaladım. Sonra saksıyı yatırıp toprağa deterjan köpüklerini getirmeden duruladım. 2 haftadır rahatlar. Kalanchoe yaprakları kalın ve küçüktür difenbahya fırçalamaya iyi tepki vermeyecektir. Ama diğer bitkiler için aklınızda olsun diye yazdım.