Sayın cellin sayfama hoşgeldiniz. Sizi mutlu edebildiysem ne mutlu bana.
İlk fotoğraflardaki toprak saksılar aslında pek de minik değiller. Plastik kare saksılar kadar toprak alıyorlar fakat daha fazla yer kaplıyorlar. Oldukça ağırlar ve üç kat pahalılar (1,25 tl - 0,40 tl). Ben toprak olanları hammaddeleri toprak olmalarından dolayı daha sağlıklı olur diye almıştım. Terleme yapmaz ya da havalanma sağlar vs. gibi sebeplerden. Fakat şimdiki düşünceme göre plastik kare saksılar daha sağlıklı. Çünkü, yuvarlak saksılarda kökler sürekli dönerek sarmal bir yapı oluşturuyor ve bu bitkiler için sağlıksız bir durum. Benim toprak saksılara dikkat ederseniz aşağı indikçe daralıyor. Yani kökler hem dönüyor hem sıkışıyor. Bunun etkisini ilerleyen zamanda iyi gelişmeme olarak görebilirdim. Fakat kare saksılarda kökler karenin köşelerine gelince dönmesi azalıp saçak kök oluşturuyor. Buda diğerinin aksine daha sağlıklı bir durum.
Diğer bir artısı aynı sayıda kare saksıların yuvarlak saksılardan daha az yer kaplaması. Çok sayıda bitki yetiştiren benim gibi kişiler için bu önemli bir ayrıntı. Yine daha düzenli gözükmesi ayrı bir artısı. Drenaj deliğine gelince. İki saksıda da drenaj deliği yeterli. Toprak olanda oldukça büyük tek delik var ve sorun yok. Fakat plastik kare saksıda farklı bir oluk sistemi var. Bu boy plastik saksılarda delikler yuvarlak ve 4 adettir. Bunlarda ise artı (+) şeklinde; kaktüsler için su tahliyesini, etoburlar için su emilimini rahatlatan bir oluk sistemi var.
Sonuç olarak gelişimleri için bişey söylemek için erken olsa da mantık daha sağlıklı olacağını çağrıştırıyor. Şimdiki düzenden de oldukça memnunum. Yakında toplu bir resim çekersem daha iyi anlatmış olurum.
Umarım açıklayabilmişimdir. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Sevgiler...
|