Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cupressus
arkadaşlar bir şey eklemek istiyorum. - 27 ye dayanmış olması her zaman o kadar dayanacak anlamına gelmez. - 27 derece olarak kitaplarda yazan, cevizin ağaç olarak en son dayanmış olduğu ölçülmüş sıcaklık derecesidir. ağacın yaşı, dalların kalınlığı, en önemlisi bünyesindeki su miktarı, soğuğun süresi hepsi ayrı ayrı etkiler. buradan bir örnek vereyim; geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu.
|
Doğrudur, olabilir.
Buradaki nedenleri de iyi anlatmalıyız, örnekte verildiği gibi "
geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu."
Çeşit değişiminde anaç kuvvetli kök sistemi oluşturmuştur, yapılan aşılar kuvvetli dinç filizler verir ve birde geç zamanlarda su vermişseniz, bu filizlerin kabuğu odunlaşamaz kabuk yeşil kalır bünyelerinde daha çok su barındırırlar o nedenle soğuklara daha dayanıksızlardır.
-8 dereceye dayanıyorda -5 dereceye neden dayanamıyorlar gibi bir soru hemen aklınıza gelebilir. -8 den sonra açan biraz ısınan havalar ağaçlara su yürümesine sebep oldu, gündüz yürüyen su ve gecenin ayazı donmalara sebep olabilir.
Sonbahar budamaların yerine ilkbahar budamalarını tavsiye etmem biraz da bundandır, sonbaharda budanan ve böyle zamansız ısınan havalarda budadığınız dalların suyu kalan dallara daha çok su yürümesine sebep olur, ani ısı düşmelerinde de bitki bünyesin de daha fazla su oluşundan sayın cupressus dediği gibi -5 lerde de donabilir.
O nedenle yeri gelmişken bir kez daha hatırlatmakta yarar var, ağaçlarınıza ağustostan sonra su vermeyiniz, geç verilen sular ağaç gelişimine sürgün vermeye devam edecektir, odunlaşma olamayacak odunlaşma olamayan bölgeler hafif donlardan etkilenip kurumalar görülecektir.