Multimetre ile Ec testi yapabilmek adina bir baslangic olmasi acisindan
Multimetre ile Ec degerini olcebilmek adina, 2 Gr tuzu bir bardak suya iyice karistirarak elde ettigim sonuclar.
Labaratuar ortami olmasada en azindan uc asagi bes yukari Ec hesaplama testlerimizde bir sonuca ulasabilmek icin kullanabiliriz kanatinde oldugum testler ektedir . multimetrenin iki ucu arasindaki aralik 1 cm civarindadir.
1 test haricinde tum testler 5 dakika yapilmistir.
Gozlemlerim
1-) Suda herhangi bir hareket olursa degerler hizla dusuyor.
2-) En iyi test sonucunu 15 dakika sonra aldim. ekran 200-203 asinda sabitlendi
3-) Bardagi biraz hareket ettirmem sonucu 189-190 araliginda deger aldim.
4-) Su sicakligi arttikca degerler degistirmekte, (
Kafama Takilanlar
1-) Bu testen yola cikarsak gerci ortada henuz test yokta: Akan su kulturunde suyun surekli hareketli olmasi durumundan dolayi koklere temas eden tuz miktari aslina bakarsaniz ciddi miktarda azalacaktir. Simdi bardagi biraz salliyorum ve degerleri yaziyorum, Ekranda gordugum deger 080 lere kadar dustu su durgunlastigi anda gosterge yukselmeye basladi tekrar 200-203 arasi oldu.
Tuz oranin bitkinin besin almasinda etkili oldugunuda bu formdan okudum bu durumda is sadece bellio bir noktadan sonra gozlemlemeye kaliyor. Ne kadar alet hirdavat varsa hepsi bu iste eksik kaliyor gibi. (kendimce!)
2-) Su sicakligi tuz oranini ciddi boyutta etkiliyor. Demekki bu Topraksiz tarim isi oyle kolay is degil abicim. Gozum korkmaya basladi.
3-) Mutlaka hoclarimiz sudaki EC analizlerinin raporunun nasil bir sey oldugunu biliyorlardir benim icin uzerinde milyontane sey yaziyor, buradanda yola cikarak yine bu topraksiz tarim isinde bu kadar az bilgi ile yola cikip dortdortluk urun alan arkadaslarimiza sasiyorum. ve Tebrik ediyorum
Bu konuda agaclar.net te okuduklarim ve ilavelerim.
Multimetreden aldigim degerlerin Formule uygulanisi
Elektrik akımına karşı gösterilen zorluğa DİRENÇ denir. “R” harfi ile sembollendirilir.
Kudret beyin tarifi ile :
Elektriksel direncin tersi yani direnci R ile gösterirsek EC = 1 / R dir. birimi siemens tir.
Örnek mesela kavun için 2,0 ile 2,5 fasulye için 2,0 ile 4,0 domates için 2,0 ile 5,0 ( Bu toblo forumlarda geniş bir biçimde var ) diyor kitaplar.
Bu ne manaya gelir? her tuzun belli bir iletkenliği vardır ortalama 0,7 kabul edilen bir sayıdır yani ölçtüğünüz suyun ec si 4 ise bu suda 4*0,7 =2,8 gr tuz var demektir. EC değerini kontrol ederek eriyikteki tuz miktarını kontrol etmiş oluruz. Kabaca EC istediğimiz değerin altına düşerse besin ilave ederiz, yükselirse temiz su ilave ederk tuz seviyemizi ayarlamam çalışırız.
Kadirsel beyin tarifi ile :
iletkenlik (simgesi -G-)=1/R (R=direnç) G=1/R Birimi ise siemens veya mho
Şimdi biz direnç ölçen bir aygıtla suyumuzun direncini ölçsek (fakat ölçerken problar arasını 1 cm alın) verdiğim formülden G'yi hesaplasak EC değerini elde edemez miyiz?
formül (problar arası 1 cm iken)=G=1/R birimi siemens/cm
Alinan degerlerin Formule uygulanisi
1/0,826 Mohm x 0,7
1/0,826 = 1,210653753 x (0,7) = 0,847 Gr Bardagimizda TUZ var.
2Gr Tuz ekledigim bardaktantan aldigim deger : 383
1 / 0,383 = 2,610966057 x (0,7) = 1,82 gr bardaktaki TUZ miktarimizdir.
suyu oda sicakligina dusurmek icin bir kac bardak degisimim oldu ondan dolayi degerin biraz dustugunu dusunuyorum.
3 gundur suyunu degistirmedigim icinde hava pompasi olmayan 4 -5 litrelik akvaryumda yasayan 3 japon baligimin suyundan aldigim test sonucu 485
1/0,485= 2,06 x (0,7) = 1,44 Gr akvaryumn suyundaki tuz miktari.
Bu islemden Emin olmamakla beraber yorumlarinizi bekliyorum. Arti kalibrasyon konusunda henuz bilgisahibi degilim (Fakat kalibrasyonun gerekliligine pek gerek yok gibi sonuc ortada)
Düzenleyen Ghengistr : 18-06-2011 saat 15:05
Neden: ilave Nem kontrolu
|