Bu sene bahçeme yeni yeni bitkiler katıyorum.
Bitkileri aldım da nereye ekeceğime karar veremedim.
Bahçenin bir bölümü aşırı sulak oluyor, hatta kışın, köylülerin karagöz dedikleri minik minik su kaynakları oluşuyor.
Ben bunlara taban suyu diyordum ama değilmiş. İşte bu yüzden kışın, o bölgeye ekmiş olduğum pek çok bitkim donuyor.
Bir iki kez ektiğim calicanthus, malta eriği, leylak, mimoza ve diğerleri hep ikinci senelerinde köklerinden donup öldüler.
Bu bir şerit gibi devam edegelen bir hat sanki. Ama genişliği 5-6m civarında. O yüzden o bölüm ekim için müsait değil diye düşünüyorum.
Benim her sera gezişimde ben çiçek alıyorsam Oğuz da mutlaka bir iki fidan alıyor.
"Ne lüzümu var, 4 ağaç var ya ondan" diyorum ama " senin aldıklarından yok mu?" cevabını yapıştırıyor.
Lâf aramızda, bahçede onun olan kısma zaman zaman ben tecavüz ediyordum ama şimdi o başladı bana ait kısımlara göz koymaya.
Nane, fesleğen, dereotu ve maydanoz tarhlarımın hemen yanına ekmiş aşılı böğürtlenleri.
"Sana zarar vermeyecek, tellere sarılıp uzayacaklar" diyor, ama korkarım böyle böyle alanıma yanaşacak.
Hemen bizim bahçenin altında 3000m² lik bir bahçe var. İnanın biraz daha genç olsaydım hiç düşünmez satın alır, bir asma kö
prü ile ikisini birleştirirdim. Ama şimdi korkuyorum, bahçe büyüdükçe iş de büyüyor.
Ne vakit yetiyor ne de güç. Üstelik devamlı da burada oturmuyoruz.
Bir delilik yapmayayım diye çoğu kez o alana bakmıyorum bile. Ama inanın, sanki Oğuz da böyle düşünüyor gibi geliyor bana. Ben bir çıtlatsam hemen " hadi alalım" diyecek. Aklı fikri orayı satın alsa, bir tavuk kümesi kuracak, şöyle tavukların bahçe içinde ama açık açık dolaşıp, eşelenerek börtü böcek yedikleri bir alanda büyümeleri.
Bolca kendi kendime " Boşver Güler, sen kendi alanına bile zar zor yetişiyorsun" diye yüksek sesle tembih ediyorum. İstiyorum ki kulaklarım da şahit olsun.
Yeni aldığım kartopu; Viburnum Plicatum.
Pili pili yaprakları ve ortası tomurcuklu ama kenar yaprakları çiçek açar şeklindeki çiçekleri ile çok güzel görünüm sağlıyor.
Bunu Ortancalarda da gördük.
Bitki soğuk iklime hatta -25 kadar dayanıklıymış.