View Single Post
Eski 20-03-2011, 18:34   #202
Müjgan
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
5 tahıllı ekşi maya'dan ekmek

Belki de çok anlamlı değildi beş tahıldan ekşi maya yapmak... Ama mantığı şuydu; tahıllar tarladan hasat edildiklerinde, üzerlerinde o bölgeye ait maya mantarlarını ve bakterilerini taşıyorlardı. Beş tahıl demek, beş tarla demekti. Bu yüzden:
Bir avuç nohut, bir avuç mısır, bir avuç yeşil mercimek, bir avuç buğday, bir avuç kuru börülce ve yine bir avuç kuru üzümün üzerine kaynara yakın su ekledim.

Name:  Deneme7-1.jpg
Views: 1607
Size:  25.0 KB

Sabah şiştiklerinde parçalayıcı ile bir miktar karıştırdım ve bir fincan un ekledim. Akşama maya köpürmeye başladı. Biraz daha un ekledim. Tahılları içine koyduğum polikarbonat kap ağzına kadar köpükle doldu. Dün saat 14 civarında yoğurdum ve üstünü iyice örtüp, iki saat kadar bekledim. İki saat sonra hamur bayaca kabarmıştı. Hamuru yeniden yoğurup, ikiye böldüm ve unlu bezler içinde yeniden kabarmasını bekledim. 2 saat içinde hamurlar kabardılar. Birini önceden ısıtılmış hecha tencerede, diğerini yine önceden ısıtılmış porselen kapta pişirdim.
İlk kez denediğim ve "tecrübeli olmayan maya" ile yoğurduğum hamurdan, bunca güzel ekmek olmasını, beş tahılın üzerindeki floraya bağlıyorum.

Name:  deneme7-5.jpg
Views: 1634
Size:  32.6 KB

Soldaki ekmek demirdöküm tencerede, sağdaki ise porselen kapta pişti.

Name:  deneme7-2.jpg
Views: 1574
Size:  51.6 KB

Name:  deneme7-4.jpg
Views: 1689
Size:  40.3 KB

Tadı da harika... Bu şimdiye kadar yaptığım en mükemmel ekşi mayalı ekmek oldu.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön