19.03.2011 Bağ aşılamak için tarlaya üç ekip gittik. Birinci ekip herzaman olduğu gibi Ablam ve eniştem. İkinci ekip ben ve annem motorsikletimle yiyecek malzemesini alıp tarlaya gittik.Üçüncü ekip Kayınbabam,Büyük kaynım Mehmet ve ailem onlarda bizden sonra tarlaya vardılar.Tarlaya vardığımızda semaver çayı ve kahvaltı hazırdı

Tüm ekip kısa bir kahvaltı sonrası bulutlu bir havada bir an önce yağmur yağmadan aşılamanın en azından yarısıını bitirmeye çalışacaktık.Kayınbabam ve eniştem aşı yapıyorlar ben ve kaynım onlara yardım ederken eşim ve ablam çimlenen yeşil soğanların çapalarını yaptılar ve gübrelerini serptiler. Bağ için aşı çeliklerini Annem, Kayınbabam ve Sevgili eniştem ayrı yerlere ait bağların üzümlerin çeliklerinden seçip getirmişler. Ben asmanın hiçbir türünü bilmediğim gibi hocalarım çeliklere bakıp bu siyah üzüm. Bu kırmızı yemeklik üzüm,bu şirelik ve pekmezlik beyaz üzüm,ve bu da siyah kararın karası bir üzüm.Hayretle bakıp dinledim. Bağ aşılama basit bir olay değilmiş.En azından ben bunu gayet güzel anladım. Bana sadece Amerikan asmaların gövde çevresini açmam söylendi(Göz açma) bu terim çok kullanılan bir durum. Geçen yıl aşıladığımız 6 kök amerikan asmasından 3 adedi tutmuştu.Hemde iki kök benim aşı makasıyla yaptığım aşılar beni çok mutlu etti. Nasipse Bu yıl en azından 3 kökten üzümlerin tatlarına bakabileceğiz. Ayrıca sonbaharda aşılı olarak aldığım 28 kök üzümün bir kaç kökü erkenci gibi gözleri patlamak üzereydi.Bende bir kaçamağını bulup kayınbabama benim bir aşı makasım var onla yapılan aşılar daha sağlıklı ve kolay olur dedim.Aşı makasımla ancak tek kalem aşı yaparken diğerleri bir köke 2 kalem aşılıyorlardı.Aşı makası ancak ağzına alabileceği kalınlıktaki anaçları kesebiliyordu.Buda burda pek geçerli değil. Aşı yapılacak anacın yarı çapı en az 2cm olmalıki aşı tutsun ve yarma aşı tekniği kullandıkları içinde daha rahat aşılama yapılsın.Akşam saat 17,30'a kadar hep birlikte bağ aşılamasını bittirdik. Tabi eniştem biraz kilolu olduğundan en çok eğilip kalktığından canı çıktı.
Tum çalışanlar Sevgili akrabalarım ve ailem buradan binlerkez teşekkür eder saygılarımı sunarım.