Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet
Merhaba sayın Çamtepe
Capnodis zararlısı, kiraz, erik, kayısı, vişne, şeftali, badem, çitlenbik ve antepfıstığı ağaçlarında etkili, meyvalarına zarar vermesini duymadım, zararı ağacı zayıf düştüğünden meyvelerde şekil bozukluğu ve küçük olmasımı..?
|
Merhaba,
Bir kaç capnodis'i nektarinlerimin üzerinde gördüm ama yeyip yemediklerini açıkçası bilmiyorum.
Capnodis'e aman dikkat.. Capnodis girmiş bir bahçenin eğer mücadele edilmezse bir kaç seneye kuruyup gideceğini söylüyor tüm konuştuğum ziraatçiler. Özellikle suyu, gübresi tam değilse, ağaç ihmal ediliyorsa (maalesef bizim durumumuz biraz bu), capnodis için gerek ve yeter şartlar mevcut.
Bir de eğer erginlerini toplayıp imha edecekseniz biraz iğrenç de olsa en etkin mücadele kafalarını gövdeden ayırmak oluyor. Zira kabukları inanılmaz kalın ve özellikle yumuşak toprak üzerinde ezerek öldürmeniz mümkün değil. İnsan görünce ya bir dalın etrafında dolaşarak görünmeyen tarafa geçerler ya da kendilerini yere atıp ölü taklidi yaparlar. Üşenmeyin, eğilin alın ayırma işlemini yapın. Isırmıyorlar, elinize de bir şey bulaşmıyor merak etmeyin. Elbette her canlının bir canı ve yaşama hakkı var ama gözünüz gibi baktığınız ağaçlarınıza öyle bir zarar veriyorlar ki inanın hiç gözünüz görmüyor..
Saygılar