View Single Post
Eski 18-03-2011, 21:14   #13
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Dere suyunun tuzluluk oranını ölçtüğünüzde 0 ile 1 arası bir şey çıkacak. Oysa size topraksız tarım da 2 ile 4 arası tuzluluk oranları gerekecek. Üstelik bu tuzluluğu sağlayan tuzların bitkiye gerekli olan makro ve mikro elementlerden kaynaklandığından da emin olmanız gerekecek.

Örneğin sizin dere suyunun bir bardağına bir adet limon sıkar ve tuzluluğunu ölçerseniz 2 den yüksek bir değer çıkar ama bu değer bitkinin sağlıklı büyüyeceği anlamına gelmez. EC si yani tuzluluğu 0 ile 1 arası temiz suya, suda eriyebilir gübreleri karıştırıp tuzluluğun bitkiye gerekli olan elementlerden dolayı 3 e 4 e çıktığını gözleyip bitkiye ondan sonra vereceksiniz.

EC elektrik konduktivitesi. Elektrik iletkenliği. Bu iletkenliği tuzlar sağlıyor. Yani anyon ve katyonlar yani artı veya eksi yüklü partiküller. Bu iletkenliği sülfirik asitte sağlar amonyum nitrat gübresi de sağlar. Amonyum nitrat bitkiye çok gerekli iken sülfirik asit o kadar da gerekli değildir.

Bence işe organik tarım ve topraksız tarım terimlerini iyice inceleyerek başlayın. Örneğin çiftlikteki hayvan gübreleri topraksız tarımda işinize yaramaz ama organik tarımda yarar.

Ardından yüzeysel bir bitki fizyolojisi araştırması yapmak sizi çok fazla konuda aydınlatacaktır. Mutlaka bu konularda bir bilginiz vardır ama asıl ilgi alanınız şu ana kadar bu konular olmayınca bazı kavramların karışması çok normaldir.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön