Bir çoğunuz evinizi veya işinizi iyi (verimli, huzurlu vs.) yönetiyor olabilirsiniz. Lakin Türkiyeyi tartışıyorsanız, Türkiyenin nasıl yönetildiğini dikkate almalısınız.
Hak ettiğiniz şekilde yönetilirsiniz.
Türkiyede bir çok fabrika, bir çok işletme özelleştirilmiştir. Hem teknik anlamda hem de idari anlamda iyi yönetilemediği için. Bu kurumlardaki personel yetkin olabilir /olmayabilir. İşletilemediklerinden, zarar ettiklerinden vs. sebeplerle satıldılar. (Detaylarına girmek fuzuli olur.)
Yaşadıkça görüyorum ki, işi henüz ehline verebilen, başkasının hakkına saygılı, yeterince olgun ve özür dileyerek söylüyorum yeterince ahlaklı bir toplum değiliz. Çok kaliteli ve yetkin, hem de ahlaklı insanlarımız var. Ama toplumun karar alma mekanizmasında etkileri yok denecek kadar az.
Düzelme var mı? Var bence. Ancak yeterli değil.
Henüz kapattığımız uçak fabrikalarının, araba fabrikasının (milli ve tarihi anlamda) intikamını alamıyoruz. Almak için tenezzül de etmiyoruz (Bayilik daha karlı). Hükümet AR-GE ye çok büyük kaynaklar ayırmış. Ama daha milli bağımsızlık yönünde (yani gelişmiş ülke olma yönünde) önemli bir ilerleme sağlamamışız.
Açıkça söyleyeyim. Ben korkuyorum. Korkağın tekiyim hatta. Çünkü bu ülkedeki dinamikleri ben kontrol etmiyorum. Benim güvenebileceğim birilerinin de kontrol etmediğini düşünüyorum.
Nükleer çalışmalar mutlaka yapılmalı. Yapmamak, kafasını deve kuşu gibi toprağa sokmaktır. Ama bunun daha ucuz ve verimli yolları varsa bunlar da göz ardı edilmemelidir. Çünkü nükleer, sadece enerji değil. Allahın yaratmış olduğu bir çok ilim gibi bir ilim. Kendine göre kuralları var ve bu kuralları idrak etmek bu millete de çok şey kazandıracaktır. Hedef bu olmalıdır.
Tekstil teknolojisini bir düşünün. Avrupalı dokuma yapmıyor. Makineler bizde. Çünkü iş yükünü bize yığmışlar. Ama sınırlarını kapatmak zorunda kalsalar, çok kısa sürede kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek güce sahipler.
Nükleer santral kurmamız şart değil, ama gerek teknoloji olarak gerekse toplumsal bilinç olarak bunu yapabilecek ve sağlıklı bir şekilde işlete bilecek güçte olmamız gerekli. Enerji ihtiyacımızı karşılamak amacı ile nükleer santral kurmak ta bunun yegane yolu değil.
Düzenleyen Yakup : 16-03-2011 saat 09:17
Neden: Sahip olacaklar->sahipler olara değ.
|