sn:aliosman,hesapta bir hata yapıyorsunuz sanırım.
benim şu an işletme süt ortalamam 32 ki bu kadar süt için minimum tüketim miktarlarım şunlar.
yem karma makinasında hazırlanmış
saman 4 kg
yulaf 3 kg
mısır sılajı 20-25 kg
21 protein 2800cal süt yemi 10 kg
gördüğünüz üzere 35-40 kg yem yemesi gerekiyor dediğiniz gibi 10 kg ot 8 kg saman bu işin üretim kısmın da hiçbir işe yaramaz pratikte tamam sütünüz artar vs ama süt yağ oranları düşer. hayvanlarınızda bir sürü problem çıkar. bakınız ben bütün bunları yazıyorum diye yanlış anlamayın yaptınız emeğe saygı duyuyorum fakat bu sistemin ucuca gelmesi için arpa ucuz olması gerek. benim günde 70 kg arpa ota ayırmaya hiç mantıklı bakasım yok 70 kg arpa demek iki çuval kuru pancar küspesi demek o da 700 kg yaş pancar küspesi demek
70 kg arpa= en az 40 tl
40 tl demek bir çuval en kaliteli süt yemi demek
40 tl demek 400 kg mısır sılajı demek
40 tl demek çok para demek. bunlara gerek yok demek
10 tane inek için günlük 20 kğ.arpadan üretilen hasıl yeterli gelmekte.70 kğ. arpayı nerden çıkarıyorsunuz.10 kğ.arpa hasılı ve8 kğ saman sabah ve akşam öğünleri için ayrı ayrıdır.yani toplamda sizin belirttiğiniz gibi 35-40 kğ yeme karşılık geliyor.yani 20kğ arpa yaklaşık 10 tl.yani sizin mısır silajından daha ucuz ve besleyici;sütte kokuya sebep olmaz,fazla verilmesi hayvana zarar vermez,protein ,vitamin ve mineral oranı mısır silajına göre % 10 gibi daha fazladır.(çanakkale üniversitesine sorabilirsiniz.)(prf.dr.harun baydemir)
|