Bir nükleer santralin kurulup enerji üretmeye başlaması 10 sene, 10 sene önce güneş panelleri bugünkünden 2-3 kat pahalı idi; 10 sene sonra muhtemelen de yarı fiyatında olacak; nükleer devreye girdikten sonra 30-40 sene enerji üretecek, 30-40 sene önce güneş panelleri gerçekten uzay teknolojisiydi, bunu eve koyalım elektrik üretsin demek fantazi olarak görülürdü. 30-40 sene sonra bu teknoloji nereye gider ?
Bir de nükleere bakalım, nükleer enerji ilk çıktığında sloganı too cheap to meter idi, yani o kadar ucuz ki ne kadar kullanıldığını ölçmeye gerek yok, herkese yetecek kadar nükleer santral yap herkes istediği kadar kullansın. Şaka değil bunlar isteyen o yıllardaki tanıtım filimlerini izleyebilir.
30-40 yılda geldiği noktada güvenlik ve atık maliyetleri nedeniyle en pahalı seçenek oldu.
Amerika, Japonya, Fransa bunlar zaten nükleer yatırımlarını yapmış, bunlar için nükleerden vazgeçmek çok zor, zaten vazgeçseniz ne olacak santralleri sökmek çalıştırmaktan pahalı, atıklarını geçici depolama diye santralin yanında tutuyorsunuz sistemi durdursanız onlar ne olacak ? Sonuçta en mantıklısı çalıştırmak.
Türkiye için ise elin teknolojisi ile çalışan bir santralin ne nükleer teknolojiye ne de caydırıcılığa katkısı olur. Elin nükleeri ile savaşa girilmez. illa istiyorsanız başlatırsınız bir nükleer program geliştirirsiniz teknolojiyi o daha mantıklı, ama pahalı. Üstelik uranyum sürdürülebilir değil, sonuçta kıt kaynak, isteyen google'dan "peak uranium" aratabilir. Şimdi yükselen değer yenilenebilir, güneş, rüzgar, biyokütle, Türkiye bunlara çok daha uygun, teknolojiyi geliştirebilir uygulayabilir. Rüzgarın ve de özellikle güneşin avantajı küçük ölçeğe çok daha uygun olması, bunlar sürdürülebilirlik, doğaya uyum, enerji güvenliği açısından çok daha mantıklı.
|