View Single Post
Eski 14-03-2011, 22:19   #593
seyyah53
Ağaç Dostu

seyyah53's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dark_blue Mesajı Göster
Sayın Akın Selçuk,

Bu forum başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Buradan ve diğer araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle ben de arpa çimini problemsiz yetiştirmeyi başardım. Hayvanlarımdan ikisinde denedim ve diğer hayvanlarımla karşılaştırma şansım oldu. Yaptığım çalışma deneyseldi ve 15 gün süreyle iki hayvanıma 15 kg arpa çimi 6 kg saman ve 4 kg süt yemi yedirdim. Süt verimlerinde yaklaşık %40 lık bir artış oldu. Sütü iki kez analiz ettirdim; yağ ve protin oranları tamamen normal sınırlar içindeydi.

Şimdi, arpa çimi yetiştirmeyi kapasitesi hayvanlarıma yetecek büyüklükte kapalı sabit bir ortamda (bir odada) yapmak için çalışmalara başlayacağım. Hayvancılıkla uğraşan herkesin böyle bir ortamı mutlaka vardır. Bu ortamı ısı kaybına karşı basitçe izole ederek kullanmaları daha ekonomik olacaktır.

Arpa çiminin besin değerleri ile ilgili yapılmış çalışmaları www.berkatarim.com adresinde bilimsel çalışmalar konu başlığında bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili araştırmalarınıza devam etmenizi diliyorum. Zira bu pekçok üretici için çok faydalı ve yol gösterici olacaktır. Bu konuya muhalifler olacaktır, bu sizi yıldırmasın. Süt hayvancılığının en önemli meselesi girdi maliyetleridir. Girdi maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek bu işi sürdürebilmemiz o kadar mümkün olabilecektir. Süt fiyatlarının düştüğü ve girdi fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir ortamda süt üretimi yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu yüzden ineklerini satarak ve kestirerek üreticilikten vazgeçen pek çok insan var.

Yapacağınız çalışmalar benim gibi bu işten geçinen insanlar için çok faydalı olacaktır. Ve bu faydalı çalışmaları, bu işten geçinen insanlara duyurmak onların da bu yöntemle hayvanlarını daha ucuza ve daha kaliteli beslemelerine yardımcı olmak gerçekten çok hayırlı olacaktır.

Başarılar diliyorum.

En başta foruma olan ilk mesjınızdan dolayı sizin kimliğinizle ve yazılarınıza inanmayarak...şunu söylemek istiyorum...

Siz bir süt hayvanına 15 gün bu arpa çiminden verdiniz bu hayvan şişme (timpani ) olmadı 15 kilo su içeriği yüksek arpa çimini verdikten sonra bu hayvan 6 kilo samanı yedi? ve onun yanında da bir düveye verilecek miktarda 4 kilo süt yemi verdiniz ...? bu hayvanın sütü % 40 arttı?

Hayatımda bu kadar basit ve tutarsız bir hesap görmedim...

Bir kere şu var :; bir süt hayvanı işkembesinde bulunan bakterilerin besin maddelerini parçalayark daha sonra bunların sindirim kanallarından emilmesi esassına dayanır...

işkembede her besin maddesini ayrı ayrı parçalayack bakteriler vardır bunların en önemlisi sülolozik bekterilerdir ...siz hayvana değişik bir yem maddesi verdiğinizde bu bakteriyel ortamın ilk önce besin maddesini sindirecek ortamı oluşturması lazım...

hayvan besiciliğinden bir süt yeminden diğer bir süt yemine geçişte bile ki içerikleri hemen hemen aynı materyallerden oluşturmuştur...1 hafta 10 gün süre tanınır hayvana ama siz birden yemi değiştirdiniz 15 gün denediniz hatta süt yemini 4 kiloya düşürdünüz? hayvanın sütü % 40 arttı?...yani bu hayvan 30 kilo süt veriyordu 42 kilo süt vermeye başladı...?

biz süt yemindeki artışla bile böylesine bir süt artışını yakalaymıyoruz ,yakalayan da yok zaten...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön