Sayın Akın Selçuk,
Bu forum başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Buradan ve diğer araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle ben de arpa çimini problemsiz yetiştirmeyi başardım. Hayvanlarımdan ikisinde denedim ve diğer hayvanlarımla karşılaştırma şansım oldu. Yaptığım çalışma deneyseldi ve 15 gün süreyle iki hayvanıma 15 kg arpa çimi 6 kg saman ve 4 kg süt yemi yedirdim. Süt verimlerinde yaklaşık %40 lık bir artış oldu. Sütü iki kez analiz ettirdim; yağ ve protin oranları tamamen normal sınırlar içindeydi.
Şimdi, arpa çimi yetiştirmeyi kapasitesi hayvanlarıma yetecek büyüklükte kapalı sabit bir ortamda (bir odada) yapmak için çalışmalara başlayacağım. Hayvancılıkla uğraşan herkesin böyle bir ortamı mutlaka vardır. Bu ortamı ısı kaybına karşı basitçe izole ederek kullanmaları daha ekonomik olacaktır.
Arpa çiminin besin değerleri ile ilgili yapılmış çalışmaları
www.berkatarim.com adresinde bilimsel çalışmalar konu başlığında bulabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili araştırmalarınıza devam etmenizi diliyorum. Zira bu pekçok üretici için çok faydalı ve yol gösterici olacaktır. Bu konuya muhalifler olacaktır, bu sizi yıldırmasın. Süt hayvancılığının en önemli meselesi girdi maliyetleridir. Girdi maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek bu işi sürdürebilmemiz o kadar mümkün olabilecektir. Süt fiyatlarının düştüğü ve girdi fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir ortamda süt üretimi yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu yüzden ineklerini satarak ve kestirerek üreticilikten vazgeçen pek çok insan var.
Yapacağınız çalışmalar benim gibi bu işten geçinen insanlar için çok faydalı olacaktır. Ve bu faydalı çalışmaları, bu işten geçinen insanlara duyurmak onların da bu yöntemle hayvanlarını daha ucuza ve daha kaliteli beslemelerine yardımcı olmak gerçekten çok hayırlı olacaktır.
Başarılar diliyorum.