Tebrik ederim sizi ne güzel bir işiniz var. Benim işim yok, daha ilk okula gidiyorum babamın verdiği harçlıklarla geçimimi sağlıyorum. Büyüyünce doktor olacağım. : )
Sayın Aliosmankuresir,
Başlığın ilk dört sayfasını bir tararsanız bu yemin tek başına verilmediğini görürsünüz. En çok günde 10 kilo arpa çimi verebiliyoruz. Ayrıca tek başına değil de 7-8 kilo saman ile beraberce veriliyor. Hatta ne kadar aralıklarla başkaca yemlerin araya sokulması gerektiği konusunda da bir tartışma vardı sonuca bağlanamayan.
Hayvan fizyolojisini iyi kötü kavramış bir besici hayvanı kolay kolay ishal etmez. Topraksız tarımdan pek bir farkı yok. Protein, karbonhidrat ve vitaminler ana besinler. Yapım-yıkım için azotlu yani proteinli bileşikler lazım. Enerji için karbonlu bileşikler birtçok aşamada katalizör etkisi için de vitaminler mineraller lazım. (Tabi bunu ham selülöz , abc, bsr, nft gibi terimlerle süslemekte mümkün)
Hasıl ve saman bunların hepsini karşılıyor. Fakat hasılla samanı hayvana dayadık iş bitti gibi algılanmamalı bu iş. Hayvanın hem kendisi hem de fizyolojisi daha bir sürü şey ister. Ara vitaminler , ekstra protein takviyesi , bazı doğal alkoloidler, düzenli enerji harcaması hatta şefkat , ruhsal rahatlık gibi mesela.
Hali hazırda 40 hayvan rasyon denemesinde. Gerçekten çok enteresan sonuçlar gözlüyoruz. Bizim laboratuar biraz yetersiz kalıyor ama üniversitenin laboratuarında 8 günlük arpa çimi içeriğini çıkarağız. Süt neden artıyormuş anlarız o zaman. Şimdilik bu işin manuel sonuçlarını gördük , sıra dijital sonuçları görmekte. Bir de burada şu konu var. Hatta anafikir. Yem üretimini ucuzlatırken sütü arttırmak. Yoksa sizin dedikleriniz tabi ki doğru, yonca vs ile besleyip hayvana show yaptırılabilir. Mesela 12 hayvanlık bir denmede hayvan başına 17 lira olan günlük yem masrafını 5 liraya indirip günlük 15 kilo olan sütü 30 kilo sınırına dayamaya çalışmak bu başlıkta yapıldı. Oldukça hassas bir iş aslında. Bir çok küçük besiciye çok faydalı olabilecek denemeler bunlar. İlk yazılarda bazı linkler var. oralara bir bakın. Bu iş yurt dışında bir sektör.
Söz meclisten dışarı ; Bir eğitimin başka insanlar üzerinde sinerjik bir etkisi yok da zıddı bir etkisi varsa pekde geçer akçe değildir kanaatimce....
|