View Single Post
Eski 14-03-2011, 11:44   #77
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Sn. zeytinsever,

zeytinlerinizi 9 ayak ile sürmeye devam ediniz. Toprak altı _sığ_ işlemedir. Hep bu yöntemi kullanın.

Toprağı alt/üst eden saban sürmesi kesinlikle yapmayın. Kökler 9 ayak seviyesine kadar gelir, saban sürme daha derindir bu kökleri keser.

Ne ile sürüyorsanız hep aynı _ derinlik_ yöntemi uygulayın.

Patlatma yapan derin kaz ayağı hiç kullanmayın. Ben drenaj için mecbur kaldıysanız kullanın dedim. Onu da kesilen kökleri kök hastalıklarına karşı korumak için yukarıdaki ilaçları kullanırsınız demiştim.

Sn. Mine hanımın anlattığı drenaj sistemi oluşturun. Ben de Sn. Hatice Karaman hanım ile görüşeceğim. Kök hastalıkları için kullanılan 3 lü ürün kafama yatıyor.

Bana sorarsanız mutlaka klinoptilolit kullanın. Aşırı nemli topraklarda iyi sonuç veren bir toprak düzenleyici ve gübre katkısı.


Sizin zeytin ağaçlarının bu hastalığa yakalanma sebebi, _ bence_ kış dönemi toprağın aşırı nemli olması ve bundan dolayı köklerin bozulup hastalanması;


( buna çözüm bulmalısınız)

işte Sn. Ömer bey ve Sn. Mine hanımın dediği gibi böyle alanlara zeytin dikilmemeliydi. Zeytin _hafif de olsa_ eğimli arazilere dikilmeliydi.


Unutmayın zeytin kök hastalıkların temelinde taban suyunun yüksekliği ve buna bağlı aşırı nemli toprak yatar. Zeytin buna çok hasas...


( Unutmayın, bu kadar rahat yazmamın sebebi hiçbir sorumluluğumun olmamasındandır. Siz iki kere düşünün. Sadece tecrübe her şey değilidir. )

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön