View Single Post
Eski 14-03-2011, 10:01   #586
aliosmankuresir
Ağaç Dostu

aliosmankuresir's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2010
başka bir konu daha var size aktarmak istediğim bizim burda civar köylerden birinde bir abi oda şeklinde yaptırmıştı ben bugün yarın giderim derken adam sökmüş bütün sistemi en sonunda köylülerin dediğine göre profosyonel klima vs bile takılmış. ben hayvancılık yapıyorum süt sığırcılığı ve tesadüfen benim veterinerim o adama da hizmet veriyormuş. Veterinere bu hususu sordum o da anlattı. sistem çimlendirme hesabı olarrak çalışmış fakat beslenmede hayvanlarda problemler sıkıntılar çıkmış.veterinerin dediğine göre hayvanlar bir deri kemik kalmış. beslenmeleri yanlış diyor veteriner.

işin aslı bana göre şu hayvanlarda işkembe vardır burada yaşayan bakteriler vasıtasıyla yediklerini eritirler bu bakterlerin yaşaması içinde selüloz yani saman vs ihtiyaçları vardır. şimdi çimlendirmeyi soldurmadan direk verdiğiniz de bütün hayvanlar ishal olacak hayvan bütün yediğini direk tahliye edecek süt üretecek fakat kendinden verecek zayıflayacak kemikleri kuvvet yitrecek. ve şundan eminim doğduğundan beri bu şekilde beslenen bir düve ele alınırsa ikinci buzağı doğurduktan sonra doğum felci olup mezbahaya doğru yol alacaktır. şöyle bir sistem olabilir sadece bir adet yem karma makinası olup da bu otları kuru samanla tamamen karıştırılıp verilebilir. ama onda da bir garANti yok. yeşil en güzel beslenme diyenler için söylüyorum bu yanlış. beslenen hayvan doğada bulduğu kadarını yer sınırlı ama evde en çok performans için zorlanır. evdeki hesap otlağa uymaz. size çok kolay bir deneme yolu söyleyeyim bir adet ineği yonca tarlasına salın veyahut yiyebildiği kadar günlük taze yonca yedirin. bunları yaparken veterineri de hazır bulundurun bakalım inek kaç gün dayanabilecek. bu sistem yanlış demek yersiz fakat bu sistem çok eksileri var ve hiç de ekonomik değil. bende 10 adet holstein var günlük en az 20 kg yeşil ot vermem 4 - 8 kg arası saman vermem gerek sütüne göre de laktasyon dönemine ait süt yeminden yani benim günlük en az 200 kg ot ihtiyacım var en iyi şartta 70 kg arpa koymam gerek sisteme. bence sisteme 70 kg arpa koymaktansa kışlık sılajlık ürünler ekerim tarlaya hiç müdahale etmeden yaz başında gider biçerim bütün yıl yediririm. 70 kg arpa yerine de gider onun parasıyla bir çuval daha süt yemi alırım. saman para değil memlekette su aralar biraz pahalı. doldururum samanı alırım sütü. 7 kg yerine süt yemini 13 kg veririm inekler show yapar. slaj asit oranına dikkat edilmeside gerek tabi fazla asitliler sirke etksi yapıyıor hayvanlarda. 70 kg arpa demiştik yılda 30 tona yakın bir mbla yapıyor 30 ton arpa için en az 100 dekar aazi işlemek gerek o da bi hastalık vs olmadığını düşünüp 3oo kg alınabilirse. ama yeşillik olsun diye sılaj ekip biçmek için sadece 20 dekar mısır 10 ineğe 12 ay bakar.bi önce verdiğim cevapta ki söylediklerim olsa keşke sistem arpayı da kendi üretse ...

aliosmankuresir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön