Sn. Kazanlık sizin kafanız biraz karışık galiba, tek çözüm nükleer santraldir diye öne sürdüğünüz gerekçeler tam tersini kanıtlıyor. Gelin hesabı beraber yapalım.
Öncelikle çatıda elektrik üretmek için UPS, bunu soğutmak için klima da gerekmiyor, PV'lerde üretilen elektriği şebeke elektriği ile karıştıran bir alet kullanıyorsunuz, adı şebeke bağlantılı evirici - grid tie inverter (benim verdiğim fiyata dahil idi). Bu sayede normal şebeke elektriği kullanıyorsunuz sadece tüketiminiz PV'lerin ürettiği kadar düşük oluyor.
Siz 2.8euro=3.9$/watt almışsınız, ben $3/watt aldım. Bahsettiğim rakam farazi bir rakam değildir, 1500watt'lık bir sistem için gerçek değerdir. Biliyorum çünkü bilfiil siparişi verdim, ürünler de yolda... buna panellerin çatıya montajı dahil değildir ve de öngörülmeyen %20-30 maliyet olabilir. Sizin için $4/watt veya kolaylık olsun diye 3euro/watt.
Bulgaristan için yıllık PV'den şebekeye enerji üretimini 1,22kwh/watt olarak buldum.
Güneye bakan eğimli sabit panelde yansıma, ısınma, evirici kayıpları için %25 düşülmüş olarak. Farklı seçenekler için:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Sizde alım 0.4euro/kwh miş demek ki 1.22kwh/yıl*0.4euro = 0.49euro/yıl ( 1 watt yani 3 Euro yatırım için)
Bu durumda yatırım geri dönüşü 6 yıl.
Böyle bir destek Türkiye'de olsa inanın biz değil nükleer santral yapmayı bırakın mevcut santralleri kapatmaya başlardık. Herkes birden çevreci kesilirdi.
Peki bu destek olmazsa ne olur ? geri dönüş 6 değil 15 yıl olur, toplam maliyet $3/watt seviyesinde olursa 10yıla düşebilir, yine de birileri devlet destek vermese bile ben destek veririm illa kısa geri dönüş beklemem varsın uzun olsun diyebilir ( benim gibi )... Ama sonuçta panel fiyatları düşüyor, elektrik tüketim bedelleri yükseliyor, bu ikisi eninde sonunda çakışacak. Buna da grid parity deniyor. Bugün karar versek nükleer santral en az 10 yıl sonra devreye girecek, o zaman grid parity haydi haydi geçerli olacak. İster hesabı yapın 10 sene sonra paneller kaça düşer, devlet nükleer üreticisinden şu anki 7-8sent aldığı elektriği 18sente alırsa son kullanıcıya kaça satar ?
Eğer bir işe olmaz diye bakarsanız olmaması için istemediğiniz kadar neden bulabilirsiniz, doğru bakış açısı yenilenebilir enerji ile çözüm bulacağım bunu nasıl yaparım olmalı.