Sayın zeytunsever maalesef solgunluk hastalıklarının henüz % 100 çözümü yok. Bu sadece vertisilyum solgunluğu değil, başka pek çok etmen bazlı olabilir. Sizin de hem sitemizden hem internetten kolayca ulaşabildiğiniz tüm bilgilerden gördüğünüz gibi bazı kültürel önlemler ve biyolojik veya kimyasal preparatlarla önlenebiliyor. % 80-90 oranında başarı görülebiliyor ama hastalık ileride tekrarlayabiliyor.
Phytophthora ve armillaria kök hastalıkları da solgunluk yapıyor ve ölüme sebep oluyor. Kayıp büyük oluyor. Sorun öncelikle zeytinliğin yanlış yerde kurulması. Ağır ve süzek olmayan topraklarda drenaj yapılmaması, meşelikten bozma alanlara zeytinlik tesis edilmesi, illa ki sebze, pamuk vs. ara ziraati yapılması gibi gibi. Bunları zaten biliyorsunuz. Bütün arama makinelerinden bulursunuz.
Hastalık meydana geldikten sonra mücadelesi de zor.
Üniversitelerden bilgi alamadım demişsiniz;
Alıntı:
üniversitelerden bile bilgi almaya çalışıyorum. şu ana kadar ortak olan tek cevap tarlayı tam ortadan tekli patlatma ile patlatmam.
|
Buna inanamıyorum. Adana' daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi en eski en köklü okullardandır. Bitki koruma bölümüne başvurdunuz da, gelip baktılar, gerekirse hastalık etmeni analiz yapıp sadece toprak patlatın mı dediler? Hastalığın etmenini bile mi söylemediler?
Biz ziraat mühendisleri bahçeyi görmeden, bitkiye bakmadan fikir yürütmeyi konuşmayı sevmeyiz. Bitki korumacılar bile kendi aralarında hastalıkçılar, zararlıcılar ve yabancı otçular diye ayrılmakta. Artık hastalık etkili maddesi analizi de istiyoruz.
Birkaçımız istisna, bu sebeplerle soru genelde cevaplamıyoruz, kesin % 100 bilmiyorsak da ses çıkarmayız. Uzmanlık alanlarımız da zaten farklı farklıdır. Konu o kadar geniş ki, gerçek uzmanlar da sadece konularında konuşur. "Kimse birşey söylemiyor" demişsiniz diye meslektaşlarım adına bunları yazıyorum, bunları da her konu için genelleyin. Siz bana bakmayın. Ben pratisyen hekim, aile hekimi gibi herşeye bakarım, beni aşınca da uzmana sevk ederim.
Öncelikle Halil Bey çok doğru söylemiş, onun önerdiği kültürel önlemlere kesinlikle dikkat edin.
Drenajda önemli olan tarlanın eğimi doğrultusuna dikkat etmektir. Siz dümdüz deseniz bile arazinin kendi içinde çok çok az da olsa bir meyili vardır. Drenaj bu yöne doğru olur.
Drenaj kanalına delikli drenaj borusu ve drenaj çakılı konur. Mıcır kullanılmaz. Zaten mıcır topraklara hiç karıştırılıp kullanılmaz. Çünkü süzekliği sağlamaz tam aksi uzun vadede bol mıcır atılmış topraklar sıkışır. Mıcırın keskin düz hatlarında köşelerinde toprak sıkışır ve aşağıya su geçirmez. Dere veya drenaj çakılı ise yuvarlak hatları arasından geçen kumu toprağı suyla birlikte kaydırır süzer sıkıştırmaz.
Hatta drenaj kanalının ömrü uzun olsun diye bir de drenaj keçesi ile örtülür, yataklanır. İdeal olan balık kılçığı drenajdır. Ama arazi yapısına göre tek kanal olarak bile yapılabilir.
Söktüğünüz ağaçların çukurlarını da bu sene açık bırakın ve ilaçlayın.
Ares Organik firmasının uzun senelerdir zeytinde vertisilyumda denediği ve başarılı sonuçlar aldığı bir ürünü var. Stubble- aid, bu fermantasyon ürünü bakteriler, bitki ekstratı vs. içeren biyolojik bir toprak aktivatörü. ruhsatlı bir ürün. Onunla birlikte ISR- 2000 kullanınca sonuçlar gayet güzel.
Bir de Timsel firmasının çok etkili bir ürünü ve hatta reçetesi var. Peras ve İnc-2.
Peras sebzelerde ruhsatlı, hem fungusit hem bakterisit etkisi var, nematoda da etkili ve ruhsatlı. Perasetik asit. Aynı firmanın İnc-2 diye başka bir ürünü ve bakırı var. Bu üçüyle yaptığım uygulamalardan inanılmaz sonuçlar aldım.
Sizin bahçenize de görmediğim için bu sebeplerle böyle önemli bir konuda dozaj vermek istemiyorum. Ancak firma yetkili mühendisinin adını veriyorum. Lütfen dozajları arayıp ondan öğrenin. İsmimi verin. Bu öneri vertisilyum ve benzeri kök hastalıklarında bakanlığa da tavsiye edildi.
Ege Bölge teknik sorumlusu Ziraat Mühendisi Hatice Kahraman 0232 877 08 85 .
Kesinlikle hem Ares Organik' le hem de Timsel Kimya ile görüşün. Ben de bir ara, kendim de kullandığım ve size de bahsettiğim bu ürünlerin özelliklerini ve etki mekanizmalarını anlatan dökümanlarını sitede vereyim.
Ben çok yeni bir uygulama yaptım. Ancak sene boyu da devam edeceğim sizlerle sonuçları paylaşırım.