Sayın seyyah53
Hayvanları zincire vuralım demedim , olaya mesajıma çok düz bakmışsınız , hayvan sayısına bağlı olarak çifliğinize bağlı 1 dekar çevrili bir alanda zaten serbest dolaştırmanız yeterli ve gerekli özellikle inek için sütte artış için bahsettiğiniz hastalıklarıda önlersiniz,hemde sizin kontrolünüzde ve maliyetsiz olur , eski yöntemlerde solunum rahatsızlıkları olmakta fakat büyükbaş işletmeleri artık yarı açık ahırlarda yetiştiricilik yapılmakta, kar yağsa dahil.
Kaldıki türkiyemde heryer düz ova değil tepeye çıkması o hayvanın ayrı kalori yakması demek ayrıca inek yayılması 1 saatlik bir yürüyüşte değil bu yüzden calori yakar , yabancı otların kalorisi çok düşük karşılamaz zaten işletmede Kâr bu calori dengesini sağlayabilmekdir.
Ben kendi köyümde mera 3 saatten fazla uzaklıkta oda otobana çok yakın risk içermekte, Tarla kenarındaki otu başka çiftçinin bahçesine sokmak zaten suç kimsede izin vermez çünki inekler zarar veriyorlar ,3 saat öyle 3 saat dönücek 6 saat birde otlanacak, ottan alacağı kaloride çok düşük ne olucak ,ıslandığında rüzgardan korunacak barakada yok direk o rüzgarıda yiyecek bunlar hep sütüme yansıyacak aradaki fark, artı yılın her ayı otlanmaya götüremessiniz hayvanları artı birde çoban masrafı , ineğin zehirli atık yeme ihtimali , yaralanma ihtimali,düşük yapma ihtimali , memesine zarar verme ihtimali,işletmede elbet boğada olacaktır o ayrı bir dert .... Siz 500 başlık bir işletmenin hüraaa hayvanları meraya saldığını duydunuz mu ? Verim de aksine yüksek.
Streside açıklıyalım ben hapisanede doğsam büyüsem dışarı çıkarsam stres yaşarım, dışardan hapse girende hapiste stres yaşar işin örneklemeside inek için daha basit.
Zaten o işletmeye gelmiş veya doğmuş hayvan 1 dekar alan yerine 10 dekar arasında kıyaslama yapamaz stres yaşamaz.
Çok geniş bir konu fakat meraya kıyasla , hergün taze , kalorili , zararsız , organik arpa çimi yemesi büyük fayda sağlıyacağını düşünüyorum.
Akınselçuk yorumlar için ayrıca teşekkürler.
|