Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan
Selam arkadaşlar benim lalelerim açtı ve soldu ben bir tanesini tohuma bıraktım biraz büyük leşti dişi organ ona nasıl bakıp nasıl tohum alcağımı söleyebilen bitki dahileri söliceklerseler sölen yok zor filan demeyin lütfen yeni ve renkli bir tür peşindeyim yeni çiçeklere ismimi koyucam tamammı.????..
|
Sevgili arkadaşım., Öncelikle bu sitede Türkçeyi doğru kullanmaya ve yazılarda imla kurallarına çok dikkat ediyorlar, bu kurallara uyulmazsa mesajı siliyorlar.
Şimdi , burada kimse bitki dahisi olduğunu filan iddia etmiyor, sadece bildiklerini paylaşıyor. Benim anlayabildiğim kadarıyla sizin lale çiçeğiniz açmış, solmuş ve galiba tohum kapsulü bağlamış. Ne yapacağım diye soruyorsun?.
Önce bitki sararıncaya kadar (Mayıs-Haziran) bekleyeceksin. Bitki ömrünü tamamlayacak, tohumlar olgunlaşacak, kapsul sararıp kuruyacak ve hafif çatlayacak o zaman koparıp serin yerde tutacaksın.
Yaz sonunda tohumları çıkarıp temizleyeceksin. Tohum yastığı hazırlayacaksın. 20-22 oC sıcaklıkta tohumları ekeceksin, ve çıkmasını bekleyeceksin. Tohumlar çimlenince bitkiyi 1 yıl büyüteceksin. Yazın sökecek ve minik soğanları serin yerde kurutacaksın.
Sonbaharda bu kez minik soğanları dikip bekleyeceksin. Baharda çimlenecek, biraz daha büyük bitki yapacaklar ve Temmuza kadar onları besleyeceksin.
Sonra bu işi tekrar yapacaksın, sonbaharda ekip ertesi yıl yaz başında sökeceksin.
Böylece 5 yıl uğraşacaksın ve yeni bir "Çeşit" elde edeceksin ve bu çeşidin değerli olması için mevcut çeşitlerden üstün özellikleri olmalı ki işe yarasın ve sen de "Batu han" çeşidi lalem var diyeceksin.
5 yıl sonra elde edeceğin Batu-han çeşidi lale; Kısa olabilir, kısır olabilir, rengi kötü olabilir veya çok güzel de olabilir.
Hadi kolay gelsin.
Hamiş: Bu sitede tohumdan lale üretme adında bir başlık var. Bu arada onu da oku.