Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus
Bence besin değeri normal arpa değerinden düşük olsa bile taze ot olduğundan ve normal taze ottan besin değeri yüksek olacağından ginede tercih edilmeli.
|
Ben tam tersi çıkacak diye tahmin ediyorum. Yani tek arpa tanesinin toplam besin değerinden 8 günlük çimlenmiş yeşil arpa da daha fazla besin çıkacak. Danede var olan bir takım nişasta ilk dört günde yakılmış ve harcanmış olsa bile son dört günde fotosentezle çok daha fazlası yerine konuyor. Zira çimlenmeye başlayan tohumun ilk fotosentez başlangıçında normalin çok üzerinde bir yapım gerçekleşiyor. Bitki bu aşamada hayatta kalabilmek için ölesiye bir üretim gerçekleştiriyor.
Zaten bu teori yanlış olsaydı hayvan aynı süt artışını sadece arpa yiyerekte sağlayabilirdi. Oysa sağlayamıyor. Bu işin avantajı kalan danenin ve oluşan kökün, meydana gelmiş olan yeşil otla beraber yenebiliyor olmasında. Aslında danenin yaktığı tüm enerji gene bitkinin üzerinde duruyor. Daneden köke ve yeşil aksamın mekanik gövdesine aktarılıyor. Üzerine fotosentezle üretilen dört günlük besin ilave oluyor.
Burada son dört günlük fotosentezde kullanılan ışık gücü çok önemli. Led ışığında çok düşük enerji tüketimi sebebiyle ısrar edeceğim ama toplam besin denemeleri belkide daha güçlü bir ışık kullanılması konusunda bizi arayışa itecek. Led ışığın ilk maliyeti pahalı ama sonrasında kilo yeşil yem başına enerji maliyeti çok düşük. Eğer %20 yi geçmeyen bir enerji maliyet artışı ile besin değerinde %10-20 ekstra artış sağlayacak bir ışık kaynağı tespit edebilirsek led sistemini değiştiririz. Çünkü %20 enerji maliyet artışı kilo başına bir kaç kuruşa tekabül ederken, % 10 besin değeri artışı süt olarak bize bir kaç kuruştan çok daha fazla girdi sağlar. Belki fazladan 1 kilo süt mesela o da en azından 50 kuruş eder.
Drenaj yapılmamasının bir sebebi de çok az su harcamak ve su motorunu en az seviyede çalıştırmak için. Hem ekipman ömrü uzayacak hem de fazladan enerji tüketilmeyecek. Fazla suyun yaratacağı sorunlardan da kurtulunmuş olacak.
Biz bu dolapta 40X50cm tavada 8 günde 1 litreden az bir su harcadık. Suyun daha çok buharlaşma ile harcandı. İlk 4 günde tava başına neredeyse eser miktarda su püskürdü. Tohumları belli bir sebiyede nemli tutmak için sadece. 5 ve 6. gün daha fazla. Göllleme yapmayacak kadar. Ama 7 ve 8. gün çok çok fazla su püskürdü. Kökler suyu anında emiyordu. Yani 1 litre suyun aşağı yukarı % 80 i son 2 günde harcandı. %15 i 5 ve 6. gün, %5 i de ilk günler. Su püskürtme tekniğini bu drenajsız sistemde çok iyi tasarlamak gerek. Tavanın su değmeyen yeri anında ölüyor çünkü. Bildik nozüller yetersiz kalıyor.
Biz bu konuda boyacıların kullandığı tabancanın uçlarıyla bir iki deneme yaptık. Tam tavanın genişliğinde bir püskürtme yapmaya çalıştık. Güzel oldu ama böyle bir nozül yok piyasada. Püskürtmenin dışında da sıhhatli bir yol hali hazırda bilmiyoruz.