View Single Post
Eski 10-03-2011, 17:13   #1234
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pelpel Mesajı Göster
merhabalar,kasım ayında ektiğim turplar hala olmadıi olmadı derken köklenmedi. bütün kışı sağ salim atlattılar bundan sonra gelişirler mi acaba? baya sık ekmişim şimdi seyreltsem olur mu?
bir sorum daha olacak. bu bahar birşeyler ekmeden önce gübreleme ne zaman yapılmalı?
teşekkürler
Turp tohumu ekimi için zaman aralığı oldukça geniş. Aslında en çabuk çimlenen tohumlardandır. Seyreltme şarttır yoksa hem küçük hem de şekli bozuk ürünler alıyorsunuz.

Bahar gübrelemesi için Mart sonu Nisan ayı uygundur. Ben önce yabani otları temizliyorum sonra toprağı derin belliyorum, bolca yanmış gübreyi ekleyip toprakla iyice harmanlıyorum. Geçen yıl sn.Meyvelitepe'nin tavsiyesi üzerine toprağın yumuşaklığını kaybetmemesi ve su tutumunu arttırması için hindistan cevizi kabuğu da (cocopeat) ekledim. Hazırlık tamamlanınca yağan bahar yağmurlarıyla toprak ekime hazır hale geliyor.

Şaşırtma yaptığım sebze fidelerini daimi yerlerine geçirmeden evvel su dolu bir kapta 2-3 saat bekletip suya iyice doymalarını sağlıyorum. Onlar beklerken ben ekim yapacağım yeri iyice suya doyuruyorum. Daha sonra fideleri ıslak toprağa dikiyorum. Böylece fideler hiç sarsılmadan yeni yerlerine adapte oluyorlar. Direkt söküp, yeni yerine dikildiklerinde ve sonra sulandıklarında bazen 1-2 gün boyunlarını bükebiliyorlar. Bunu işin ehli bir çiftçi abla öğretmişti, denedim, gördüm, memnun kaldım

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön